Ενα τεράστιο σχέδιο επιχείρησης με την εμπλοκή Αστυνομίας, Λιμενικού και Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη εκπονηθεί για τη φύλαξη και τη μεταφορά των εμβολίων, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και από την επομένη 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Oλα θα ξεκινούν από τη φύλαξη των 5 μεγάλων αποθηκών όπου θα φτάσουν τα εμβόλια, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οι μεγάλες αποθήκες με τα ψυγεία των -70 βαθμών Κελσίου θα φυλάσσονται επί 24ώρου βάσεως από επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, από ελικόπτερα και drones, ώστε να αποφευχθεί κάθε επίβουλη πράξη. Το πού θα βρίσκονται τα πέντε αυτά κέντρα είναι επτασφράγιστο μυστικό για λόγους ασφαλείας. Είναι βέβαιο ωστόσο πως θα είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία. Το επόμενο βήμα θα είναι η μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει «κλειδώσει» ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιαστεί. Ακολούθως, ειδικά φορτηγά, πάντα με ψυγεία που θα είναι των προδιαγραφών του εμβολίου, θα ξεκινούν προς τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα –αναμένεται να αυξηθούν εν καιρώ– με συνοδεία αστυνομίας. Ο σχεδιασμός φτάνει μέχρι μάξιμουμ 750 διαδρομές ημερησίως, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς σε απομακρυσμένες περιοχές είναι προφανές πως δεν θα χρειάζεται καθημερινή παράδοση εμβολίων.
Η μεταφορά θα γίνεται συνοδεία ισχυρών δυνάμεων για δύο λόγους: πρώτον, οι χρόνοι μεταφοράς πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και δεύτερον, επίσης για λόγους επιθετικής ενέργειας. Επόμενη φάση με το που φτάσουν τα εμβόλια στα κέντρα είναι η εκ νέου αποθήκευση με νέα δεδομένα. Εκεί τα ψυγεία δεν χρειάζεται να είναι στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, με μία βασική βεβαίως προϋπόθεση: ότι άμεσα, εντός 5 ημερών τα εμβόλια πρέπει να καταναλωθούν. Για να καταλάβουμε τη δυσκολία των logistics, μόλις ανοίξει ένα εμβόλιο έχει μέσα πέντε δόσεις που πρέπει να καταναλωθούν σε 5 μάξιμουμ ώρες. Συνεπώς ένας τεράστιος μηχανισμός πρέπει μέχρι κεραίας να δουλέψει άψογα, αλλιώς θα αχρηστεύονται εμβόλια.
Για τη μεταφορά στην ξηρά, όπως είπαμε, χρειάζονται ειδικά φορτηγά. Για τα νησιά έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο μεταξύ Στρατού –μεταφορά με C-130–, Λιμενικού και όλων των εναέριων μέσων που διαθέτει η χώρα, ώστε η διαδικασία να γίνει έγκαιρα και σωστά.
Η εμπλοκή ωστόσο του Στρατού συνίσταται στο πιο κομβικό κομμάτι. Ο,τι διαβάσατε παραπάνω, δηλαδή τον συντονισμό και τα logistics όλου του κολοσσιαίου αυτού εγχειρήματος μιας τεράστιας αλυσίδας τροφοδοσίας σε όλη τη χώρα θα τον έχει ο Στρατός, καθώς διαθέτει μακράν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να λειτουργήσει αδιατάρακτα υπό την αιγίδα του αυτή η τροφοδοτική αλυσίδα.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγιναν γνωστά χθες, στις 27 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την άφιξη του εμβολίου, θα ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα, που είναι ο «Ευαγγελισμός, το «Σωτηρία», το «Αττικόν», το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο» Βούλας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός του Δεκεμβρίου θα έρθουν 80.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που αντιστοιχούν σε 40.000 πολίτες, καθώς υπενθυμίζεται πως χρειάζεται διπλή δόση. Από εκεί και πέρα κάθε εβδομάδα θα έρχονται 80.000 δόσεις κυλιόμενα φτάνοντας εντός του Ιανουαρίου στις 400.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε 200.000 ανθρώπους.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, οι υγειονομικοί, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Και εδώ ξεκινάει ένα άλλο μεγάλο στοίχημα: το πόσοι θα εμβολιαστούν. Οι υγειονομικοί ανά την Ελλάδα είναι 110.000 και οι άνω των 65 είναι 2,4 εκατομμύρια. Κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο εμβολιασμού λένε πως ο εμβολιασμός θα τρέχει σε παράλληλους άξονες. Για παράδειγμα, εάν από τις 110.000 υγειονομικών θέλουν να εμβολιαστούν οι μισοί, οι υπόλοιπες δόσεις θα μετακυλισθούν σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε η χώρα θα καταφέρει να φτάσει σε ένα ποσοστό εμβολιασμού κοντά στο 70%, που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί τον μεγάλο στόχο ώστε να μπορούμε να πούμε «με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία».
Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)