Το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχει ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών σε εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Ο στόχος των αρμόδιων αρχών είναι στις 20 Ιανουαρίου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γενικού πληθυσμού, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκτιμά ότι τις τελευταίες ημέρες του πρώτου μήνα του 2021 θα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου και σε τουλάχιστον 85.000 ηλικιωμένα άτομα.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεκίνησε την Κυριακή με τη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» Ευσταθία Καμπισιούλη, τον 88χρονο φιλοξενούμενο σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Μιχάλη Γιοβανίδη και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Εως χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», Ασκληπιείο Βούλας και «Θριάσιο»). Καταγράφηκε μόνο ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Σήμερα ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστημιακά Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων, όπου ήδη από χθες έχουν διανεμηθεί δόσεις εμβολίου. Στις 4 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα νοσοκομεία και, όπως ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση στο σύνολο των υγειονομικών αλλά και σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και δομές χρονίως πασχόντων.
Σήμερα αναμένεται και η παραλαβή 83.850 επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, από την οποία η χώρα μας θα προμηθευτεί συνολικά 1.255.800 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα θα παραλάβει 240.000 δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στο ίδιο πλαίσιο, η χώρα μας θα περιμένει 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν 800.000 στα τέλη Φεβρουαρίου, 1.500.000 στα τέλη Μαρτίου και 2.200.000 δόσεις τον Απρίλιο.
Ημέρα γιορτής για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Η καθηγήτρια ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι να μην υπάρξει άτομο που να μην εμβολιαστεί και τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας στην προτεραιοποίηση των ομάδων πληθυσμού που θα εμβολιαστούν και η οποία βασίζεται στις κατευθυντήριες αρχές διεθνών οργανισμών. Ο κ. Θεμιστοκλέους διεμήνυσε ότι η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και ουδείς μπορεί να παρακάμψει τη σειρά του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διενέργεια σχετικών ελέγχων.
Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι οι συνηθισμένες αλλεργίες (π.χ. σε τρόφιμα, φάρμακα, δήγμα εντόμων κ.ά.) δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό και μόνο σε άτομα με ιστορικό σοβαρών αναφυλακτικών αντιδράσεων μπορεί να χρειαστεί συμβουλή αλλεργιολόγων. Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον «εξαιρετικά μεταδοτικό και χωρίς εμβόλιο ιό της παραπληροφόρησης» και τόνισε ότι «εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες φαιδρές, τις περισσότερες φορές, αιτιάσεις την επιστημονική γνώση».  
Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν 476 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας και 66 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Τόσο ο αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι χθες το μεσημέρι ήταν 467, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στην Αττική εντοπίστηκαν 188 νέα περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη 91.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ