Σε ρυθμούς κανονικότητας μπαίνει από την προσεχή Δευτέρα το Δημόσιο, καθώς στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι σε αυτό, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα επιστρέψουν και πάλι στα γραφεία τους. Ως προς την άδεια ειδικού σκοπού, παραμένει σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά το lockdown, το Δημόσιο «βγαίνει» από την καραντίνα διατηρώντας όμως τις καλές πρακτικές που προέκυψαν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκτός εκείνων που είναι σε ειδική άδεια καθώς ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, να επιστρέφουν στις εργασίες τους, ωστόσο το ψηφιακό Δημόσιο θα εξακολουθήσει να έχει τον πρώτο λόγο στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προς αποφυγήν του συνωστισμού, όσοι πολίτες επιθυμούν να έχουν κάποια συναλλαγή με το Δημόσιο θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr και μόνον εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο θα μπορούν, μετά σχετικό ραντεβού, να εξυπηρετηθούν διά φυσικής παρουσίας από υπάλληλο.
Το «ψηφιακό γκισέ»
Ακολούθως, τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα που αιτούνται οι πολίτες θα αποστέλλονται στο email εφόσον εκδίδονται από ΚΕΠ, ΔΟΥ και e-EΦΚΑ, όπου ήδη λειτουργεί το «ψηφιακό γκισέ», ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν επί του παρόντος να αποστέλλονται ταχυδρομικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε η σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων, στις υπηρεσίες είχε επιστρέψει με φυσική παρουσία το 70% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ κατά την έναρξη εφαρμογής των μέτρων τον περασμένο Μάρτιο οι υπάλληλοι που εργάζονταν με φυσική παρουσία ήταν μόλις το 40% του ανθρωπίνου δυναμικού και οι υπόλοιποι εργάζονταν από το σπίτι.
Ως προς την άδεια ειδικού σκοπού, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους στα τέλη Ιουνίου και μόνο για τις ημέρες που τα παιδιά δεν παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία και μένουν στο σπίτι.
Κατά την περίοδο της καραντίνας εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό φαίνεται να είναι σαφώς μειωμένο.
EYH KAΡΑΜΑΝΩΛΗ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)