Σε τετραπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι πληρώνουν το ρεύμα οι βιομηχανίες μέσης τάσης της χώρας και σε πενταπλάσια το φυσικό αέριο. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνη Κοντολέοντα, έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων κατά 20% έως και 40%. «Το υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνουμε ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Δαπάνη που αφορά όλες τις βιομηχανίες μέσης τάσης», είπε ο κ. Κοντολέων, περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση της εγχώριας βιομηχανίας, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Η ενέργεια στην Ελλάδα: Η ενεργειακή κρίση και ο ρόλος της βιομηχανίας». Ο ίδιος εξήγησε ότι το κόστος αυτό η βιομηχανία δεν μπορεί να το απορροφήσει, αλλά ούτε και να το μετακυλήσει στην κατανάλωση γιατί θα χάσει σημαντικά μερίδια αγοράς, ιδίως στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ συνέδεσε το πρόβλημα των υψηλών τιμών ρεύματος και με τη δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, την οποία περιέγραψε ως αγορά με έλλειμμα ανταγωνισμού και χωρίς δυνατότητες σύναψης διμερών συμβολαίων και αντιστάθμισης κινδύνου καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν λειτουργεί ουσιαστικά η προθεσμιακή αγορά ενέργειας. Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ζήτησε από το υπουργείο να παρέμβει, ώστε η βιομηχανία να προμηθευθεί φθηνό φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP.
Για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στις βιομηχανικές επιχειρήσεις μίλησε στην ίδια εκδήλωση και ο κ. Νίκος Κεραμίδας, διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos, μεταφέροντας τις ανησυχίες που εκδηλώνονται συνολικότερα για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης. Ο κ. Κεραμίδας επέκρινε και τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνουν υπόψη τους μονοσήμαντα το κλίμα. Δεν περιλαμβάνουν τις διαστάσεις της ενεργειακής επάρκειας, ευελιξίας και ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και την πρόσβαση σε προσιτές τιμές. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους –και όχι μόνον– ήδη αποτυπώνεται στις αυξημένες τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατέγραψαν αύξηση 23,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Η αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επίσης σημαντική, 3,3%.
Το παραπάνω σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε νέες ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, με πολλές βιομηχανίες να δηλώνουν πλέον ότι δεν μπορούν να απορροφούν το σύνολο της αύξησης του λειτουργικού κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος», η οποία έως τώρα δήλωνε πως δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις.
Σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α. επισημαίνει ότι αν και στο επτάμηνο του 2021 είχε πετύχει σταθερή τιμή αγοράς με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση στην τιμή αγοράς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες που ξεπέρασε το 25%. Από τον μήνα Οκτώβριο και μετά, οι προβλέψεις για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζουν ραγδαία αύξηση, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι συμφωνίες που διαπραγματεύεται η εταιρεία για τη νέα χρονιά εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. «Βάσει των ανωτέρω, η εταιρεία θα προβεί στις ελάχιστα δυνατές ανατιμήσεις των προϊόντων της, έχοντας απορροφήσει σημαντικό τμήμα του αυξημένου κόστους παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η «Καραμολέγκος».
H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ