Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ. Πρόκειται για ενέργεια η οποία είχε προαναγγελθεί από την Αρχή τις προηγούμενες ημέρες, όπως και οι έλεγχοι σε Αντιτρομοκρατική και Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ. 

Σημειώνεται ότι στην ΕΥΠ θα μεταβεί λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης σύσσωμη η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ και όχι, όπως γινόταν έως τώρα, ο επικεφαλής της Αρχής μαζί με δύο υπαλλήλους.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ θα αιτηθεί να λάβει τον φάκελο των υποθέσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη, στον οποίο θα εμπεριέχονται και οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΥΠ στις παρακολουθήσεις τους. 

Επιπλέον, η ΑΔΑΕ αναμένεται να πάρει και δειγματοληπτικά διατάξεις από άλλες περιπτώσεις που της έχει κοινοποιήσει η ΕΥΠ, προκειμένου να εξετάσει αν στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη τηρούνται οι αντίστοιχοι φάκελοι. Εάν δηλαδή ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. 

Επίσης, θα εξεταστεί αν έχουν καταστραφεί τα στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη, όπως έχει αναφερθεί σε πρόσφατα δημοσιεύματα. 

Η προηγούμενη φορά που οι ελεγκτές της ΑΔΑΕ είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των τριών υπηρεσιών ήταν το φθινόπωρο του 2021. Μάλιστα, αναφορά στους ελέγχους γίνεται και στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων που δημοσιοποιήθηκε, επισήμως, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η ΑΔΑΕ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων καθώς και της ΕΥΠ για τον έλεγχο της άρσης απορρήτου επικοινωνιών μέσω του νέου συστήματος νόμιμων επισυνδέσεων (LI). 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η Αρχή προχώρησε σε περισσότερο τυπικού χαρακτήρα παρατηρήσεις αναφορικά με την πολιτική ασφαλείας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)