Νέα δεδομένα στις αγγελίες για ακίνητα φέρνει το 2021. Ειδικότερα, σε κάθε ακίνητο πλέον που διατίθεται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, αποτελεί πλέον υποχρέωση να αναφέρεται στην αγγελία η ενεργειακή κλάση του, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΝ στις 19 Νοεμβρίου με τίτλο «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων».
Ουσιαστικά, κάθε ακίνητο που διαφημίζεται σε αγγελία από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή/και από ιστοσελίδα κτηματομεσιτικού γραφείου, θα πρέπει πλέον να φέρει την ενεργειακή κλάση.
Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί στο naftemporiki.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, το ενεργειακό πιστοποιητικό ήταν υποχρεωτικό κατά τη μίσθωση ή την πώληση του ακινήτου κι όχι κατά τη διάρκεια προώθησής του.
«Σίγουρα η τροπολογία αυτή αποτελεί προτροπή απόκτησης ενεργειακής κουλτούρας στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη που επιθυμεί να προωθήσει το ακίνητο του είτε προς μίσθωση, είτε προς πώληση, με "αβέβαια" αποτελέσματα στο αν τελικά πουληθεί ή νοικιαστεί σε ένα επιπλέον κόστος» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες πραγματοποιούσαν την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού όταν είχαν "κλείσει" προφορικά ή/και με προσύμφωνο είτε τη μίσθωση, είτε την πώληση του ακινήτου τους. Πλέον είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε έκδοση του πιστοποιητικού για να έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν το ακίνητό τους, ενώ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και δεν αναγράφεται ενεργειακή κλάση, τότε προβλέπονται πρόστιμα.
Παράλληλα, από το νέο έτος στις αγγελίες ακινήτων δεν θα αρκεί μια αναφορά όπως «Τριάρι 85 τ.μ. στη Ν.Σμύρνη, κατασκευής 1995». Πλέον, από 1ης Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει οι αγγελίες να λένε: «Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. στη Ν.Σμύρνη, ενεργειακής κλάσης Β, κατασκευής 1995».
Μάλιστα, αυτό δεν θα ισχύει για τις αγγελίες που θα αναρτηθούν από το 2021, αλλά για όλες τις υφιστάμενες αγγελίες που είναι αναρτημένες και ενεργές και στις οποίες θα πρέπει είτε να συμπληρωθεί η ενεργειακή κλάση, είτε να κατέβουν από οποιαδήποτε ιστοσελίδα προώθησης.
«Αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν οι αγγελίες ακινήτων που διαχειρίζεται ένα κτηματομεσιτικό γραφείο δεν είναι 10 ή 20, αλλά πολύ περισσότερες, ενώ μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και δίκτυα κτηματομεσιτικών γραφείων διαχειρίζονται χιλιάδες αγγελίες ακινήτων. Παράλληλα, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να επικοινωνήσουν οι κτηματομεσίτες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τους έχουν αναθέσει την προώθηση του ακινήτου τους προς πώληση ή/και ενοικίαση, ώστε να ενημερωθούν για την ενεργειακή κλάση του εκάστοτε ακινήτου, αλλιώς υποχρεούνται να την κατεβάσουν» υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, υποχρεώνονται τα μεσιτικά να παίρνουν και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Στο σύστημα θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός για κάθε ακίνητο κι έτσι ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει ότι το πιστοποιητικό πράγματι συνδέεται με την εκάστοτε αγγελία.
«Η εν λόγω τροπολογία "βάζει" σε μια σειρά την κτηματαγορά, αλλά απαιτείται χρόνος προσαρμογής τόσο από τους ιδιοκτήτες, όσο και από τους επαγγελματίες του κλάδου, που, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, μπορεί να κινδυνέψουν και με πρόστιμα.
Μη ξεχνάμε ότι η κτηματαγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο κι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
naftemporiki.gr