Την αμυντική της θωράκιση ενισχύει η Ελλάδα με την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale. Το νομοσχέδιο για την αγορά 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους την Πέμπτη.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει επιλέξει το μαχητικό που ξεχώρισε στην 4η γενιά μαχητικών, πέραν του F-16 το οποίο είναι η ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου.
Ικανό να εντοπίζει στόχους σε απόσταση έως τα 200 χλμ, και δυνατότητα επεξεργασίας που επιτρέπει παρακολούθηση έως 40 στόχων ταυτόχρονα μέχρι αυτή την απόσταση, καθώς και ικανότητα να βάλει στους 8 πιο επικίνδυνους, το Rafale είναι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, η επιλογή για επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.
Ο Νόμος- πλαίσιο, βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προβλέπει, 3 σε ένα, δηλαδή:
Ύστερα από συνεχόμενες επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των αεροσκαφών – εκ των οποίων τα έξι είναι καινούργια και δώδεκα είναι μεταχειρισμένα – από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης.
Σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, η απόκτηση τους μαζί με τα προηγμένα όπλα τους είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.
Οι πρώτοι τέσσερις αεροπόροι και τεχνικοί μετά την κύρωση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ταξιδέψουν στο Παρίσι όπου θα εκπαιδευτούν στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Ανά μήνα ενδεχομένως σύμφωνα με πληροφορίες θα ταξιδεύουν τέσσερις ιπτάμενοι ώστε να δημιουργηθεί ο βασικός πυρήνας της 332 μοίρας.
Το κόστος των αεροσκαφών που εντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία φτάνει τα 1,92 δις ευρώ και 400 εκατομμύρια επιπλέον για τα όπλα τους, ανάμεσα σε αυτά και οι πύραυλοι METEOR. Παράλληλα υπάρχει η πρόβλεψη στο κόστος αυτό να συμπεριληφθεί η αναβάθμιση των όπλων που ήδη υπάρχουν στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας από τα Mirage 2000, δηλαδή οι πύραυλοι MICA- SCALP-EXOCET.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο, τα έξι καινούργια την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα στις αρχές του 2023.
ert.gr