Σε 35 περιοχές στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου η συλλογή δηλώσεων. Πρόκειται για παλιά προγράμματα κτηματογράφησης, τα οποία είχαν παγώσει από το 2011 εξαιτίας δικαστικών διενέξεων.
Στο μεταξύ, τα μάτια τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης προκειμένου να γνωρίζουν τι τρέχει μέσα στο καλοκαίρι στο Κτηματολόγιο. Κι αυτό διότι σε ορισμένες από αυτές λήγει το τρίμηνο, το επιπλέον τρίμηνο (3+3 μήνες) που δίνεται από το Κτηματολόγιο και σε άλλες το χρονικό περιθώριο – ανάσα που δόθηκε με υπουργική απόφαση, όπου η οροφή είναι οι έξι μήνες. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν αναλυτικό πίνακα με όλες τις προθεσμίες που λήγουν – και τις περιοχές που αφορούν – προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ξέρουν τα περιθώρια που έχουν για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.
Οπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας (αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για την επιπλέον παράταση με υπουργική απόφαση) δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα, είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες μέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν.
Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Λακωνία και μισό Ηράκλειο).
Οι δυσκολίες
Η μεγάλη δυσκολία του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα έχουν αποκτηθεί «διά λόγου» και δεν υπάρχουν έγγραφοι τίτλοι ιδιοκτησίας, ιδίως για τα αγροτεμάχια. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα σε περισσότερες από μία περιοχές, ενώ αρκετές ιδιοκτησίες δεν έχουν σημαντική αξία σε σχέση με τις αστικές περιοχές των προηγούμενων προγραμμάτων.
Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης ούτε υποβάλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν.
Εως τώρα, πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές), τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο. Είναι τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση…
Μένουν απ’ έξω
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» και οι 27 συμβάσεις (που περιλαμβάνει ο νυν προγραμματισμός του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης), ενώ αναμένεται το πράσινο φως για άλλες πέντε συμβάσεις που έχουν κολλήσει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων.
Οι πέντε συμβάσεις, οι οποίες έχουν, όπως προαναφέρθηκε, μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων, αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας. Ετσι, το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσει η συλλογή δηλώσεων (η οποία δεν προβλέπεται να αρχίσει μέχρι το τέλος του χρόνου) περιμένουν η Θεσπρωτία – Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τις Κυκλάδες θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ για τις υπόλοιπες συμβάσεις η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.
(in.gr)