Το ΕΣΥ δεν είναι μονοθεματικό, δεν διαχειρίζεται μόνο τα περιστατικά COVID και δεν αναβάλλεται κανένα χειρουργείο, διαμηνύουν πηγές του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, μέσω της εκπομπής «Καλημέρα», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πηγές του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησαν ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατά 50% COVID και 50% για non-COVID περιστατικά.
Οι πηγές του υπουργείου Υγείας να διευκρίνισαν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα καθώς «πλέον δεν αναβάλλεται κανένα χειρουργείο στο ΕΣΥ», διαμηνύοντας παράλληλα ότι είναι επιλογή να μην επιβαρύνονται οι άλλοι ασθενείς και είναι απόφαση να μη μένουν πίσω τα υπόλοιπα νοσήματα από τη στιγμή που πλέον υπάρχει το εμβόλιο.
«Σαν γενική αρχή είναι ξεκάθαρο, αν συνεχίζουμε να φορτώνουμε τα νοσοκομεία μας με ασθενείς με covid, τα νοσοκομεία δεν είναι ανεξάντλητα», σχολίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Επιλέξαμε τείχος ανοσίας με νόσηση και πολλούς θανάτους»
«Εκείνος που νόσησε τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2020, τώρα έχει μια πολύ μικρή ανοσία, μια πολύ μικρή κάλυψη και πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν νοσήσει είναι περί τις 600.000 και αυτό το νούμερο δύναται να προσμετρηθεί στον αριθμό των εμβολιασμένων. Παρατήρησε ωστόσο ότι «στην Ελλάδα επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τα ευρήματα της επιστήμης και να ρισκάρουμε να φτάσουμε προς τα εκεί -το τείχος ανοσίας- με μεγάλο ποσοστό νόσησης και άρα μεγάλο αριθμό θανάτων».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για κάποιο λόγο έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι κατά μέσο όρο έχουμε 2.000 διαγνωσμένα νέα κρούσματα και 30 με 40 θανάτους την ημέρα. «Δηλαδή, θεωρούμε ότι 40 νεκροί είναι οκ», σχολίασε.
Και παρατήρησε σκωπτικά ότι στην χώρα μας σκεφτήκαμε: «Γιατί να πιέσουμε, ας πούμε, τον άνθρωπο που έχει αποφασίσει να αρνείται το εμβόλιο, γιατί δεν ξέρει να διαβάζει τα αποτελέσματα της επιστήμης».
«Δεν πιστεύουμε στην επιστήμη»
«Την επιστήμη την μισοπιστεύουμε στην Ελλάδα», είπε, κάνοντας λόγο για «εμπιστοσύνη στο θαύμα και δυσπιστία στους γιατρούς». «Δεν πιστεύουμε στην επιστήμη, που δεν είναι ένα πράγμα στατικό, που αλλάζει μέρα με την μέρα, κάθε μέρα βγαίνουν νέα ευρήματα», είπε.
Αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τη στάση των Ελλήνων, επισήμανε ότι «τότε δεν ήταν πίστη στην επιστήμη, αλλά φόβος. Είχαμε δει τι γινόταν στο Μπέργκαμο και τρομάξαμε». «Ξέρετε τι πιστεύουν οι άνθρωποι που αποφεύγουν τον εμβολιασμό; Ότι δεν θα συμβεί σε μένα ο κορωνοϊός. Έχουν υπογράψει με τον Θεό ένα συμβόλαιο και δεν θα αρρωστήσουν», υπογράμμισε.
«Σχεδόν όλοι θα σώζονταν»
«Οι 40 νεκροί, αν δεν υπήρχε κορωνοϊός, δεν θα είχαν μπει ποτέ στο νοσοκομείο», είπε, σχολιάζοντας τους καθημερινούς θανάτους, εκτιμώντας ότι «σχεδόν όλοι θα σώζονταν».
«Δεν έπαψαν εν μέσω πανδημίας να παθαίνουν οι άνθρωποι έμφραγμα ή πνευμονικές εμβολές», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι η νοσηλεία και η εντατική στην Ελλάδα είναι τέλεια, ούτε η εντατική στην Ελλάδα είναι τέλεια, αλλά πριν από τον κορωνοϊό, όταν συγκρίναμε την θνητότητα που είχαμε στην εντατική στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ήμασταν περίπου στο ίδιο».
«Αν δούμε την στατιστική ανάλυση στη θνητότητα από κορωνοϊό, ευπαθείς για να πεθάνουν είναι οι πάνω από 60 ετών. Το 90% των θανάτων έχει συμβεί στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Αν δούμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πόσοι είναι ανεμβολίαστοι, κατά μέσο όρο είναι περίπου 20%. Αν έχεις τόσο μεγάλο αριθμό ευπαθών ανθρώπων που είναι ανεμβολίαστοι και αυτοί νοσήσουν, μετά στα καλύτερα χέρια, η θνητότητα από κορωνοϊό, με τα φάρμακα που διαθέτουμε σήμερα, είναι 40% με 50%», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει αν όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, επιδεικνύουν εγωιστική συμπεριφορά, απάντησε: «Δεν κοιτάνε ούτε την πάρτη τους όσοι δεν εμβολιάζονται, κακό κάνουν στον εαυτό τους και κάνοντας κακό στον εαυτό τους, κάνουν κακό και στο κοινωνικό σύνολο».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ