Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα και της σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η Τρίτη 27 Αυγούστου.
Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, αναμένεται σήμερα να ενημερώσει για το πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις, δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε μία σειρά τμημάτων είναι αρκετά επίφοβη καθώς στο μέσο της χρονιάς το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών καθώς και σε μετονομασίες τμημάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για τουλάχιστον 100 νέα τμήματα.
Οι βάσεις ανά πεδίο
Ωστόσο, η εικόνα για τα υπόλοιπα τμήματα, περιζήτητα και μη έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
-Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των ανθρωπιστικών σπουδών, όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές ψυχολογίας,
-Στο 2ο Πεδίο, των θετικών επιστημών, αναμένεται ότι θα έχουμε μια αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, χημικών μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου.
-Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των επιστημών υγείας, αναμένεται πτώση βάσεων με την Ιατρική Αθήνας να κινείται κάτω από το όριο των 19.000 μορίων. Καθοριστικό ρόλο για την πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας. Στο μάθημα αυτό άλλωστε καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποτυχόντων ως αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων θεμάτων που επέλεξε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
-Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των οικονομικών επιστημών και επιστημών πληροφορικής αντιθέτως, αναμένουμε άνοδος βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Η άνοδος αυτή τοποθετείται κυρίως στις οικονομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.
(in.gr)