Εντονες διεργασίες εξελίσσονται ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στα ΑΕΙ των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, καθώς πρόθεση του υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου είναι να ολοκληρωθούν σύντομα οι συνέργειες των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ ανά Περιφέρεια. Βάσει αυτών θα καθοριστούν τα τμήματα που θα λειτουργήσουν από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά και θα οριστεί ο αριθμός των εισακτέων. Δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του προσεχούς Ιουνίου για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, σφοδρή είναι η αντίδραση του Παν. Πατρών στην πρόταση να απορροφήσει την Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (έχει τμήματα σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα). Αυτό διεφάνη και στη συνάντηση που είχε ο κ. Γαβρόγλου με την ακαδημαϊκή ηγεσία του Παν. Πατρών το περασμένο Σάββατο. Ενδεικτικά, σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τους συναδέλφους του ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών κ. Δημήτρης Ματαράς ανέφερε ότι «σε ερώτησή μου προς τον υπουργό σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει πιθανή απόρριψη του σχεδίου από τη Σύγκλητο του Παν. Πατρών, απάντησε ότι θα προχωρήσει με πολιτική απόφαση».
Παρ’ όλα αυτά οι διεργασίες συνεχίζονται. Το υπουργείο έχει ζητήσει από το Παν. Πατρών να καταθέσει πρόταση αναδιάρθρωσής του. Κάτι τέτοιο συμπεριλαμβάνει και το αίτημα της πλειονότητας, όπως τουλάχιστον δηλώνεται, του ΑΕΙ για ίδρυση Νομικής και Γεωπονικής Σχολής. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, κινδυνεύει να μην ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική.
Δυσφορία υπάρχει και για τη στάση των πρυτανικών αρχών του Παν. Πατρών υπό την ηγεσία της Βενετσάνας Κυριαζοπούλου. Χαρακτηριστικά, η γενική συνέλευση του τμήματος Χημικών Μηχανικών αναφέρει σε ψήφισμα ότι «από το 2017 οπότε και ξεκίνησε εκ μέρους των πρυτανικών αρχών (παρά τις εκπεφρασμένες επιφυλάξεις της πανεπιστημιακής κοινότητας) η “συζήτηση” για τη συνένωση με τα ΤΕΙ Δ. Ελλάδας (άλλοτε ως συνένωση με τα ΤΕΙ, άλλοτε ως απορρόφηση των ΤΕΙ και πρόσφατα ως αναδιάρθρωση του… Παν. Πατρών), οι όποιες εξελίξεις διεξάγονται εν αγνοία και χωρίς ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας». «Καμία ενημέρωση δεν δόθηκε από τις πρυτανικές αρχές για τη συνάντηση με τον υπουργό στις 30/3» λέει το τμήμα, και διαπιστώνει ότι «παρά τη συντριπτική αντίθεση του Παν. Πατρών που εκφράστηκε με αποφάσεις 19 τμημάτων (έναντι 5), η πρυτανική αρχή εξακολουθεί και προωθεί (τροποποιημένα ή όχι) σχέδια της αποκαλούμενης αναδιάρθρωσης».
Πλέον, υπό εξέταση είναι και σχέδιο απορρόφησης μέρους του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Παν. Πελοποννήσου. Βάσει αυτού η ΣΤΕ του ΤΕΙ θα γίνει Σχολή Μηχανικών, τετραετούς φοίτησης, με έδρα την Πάτρα. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο απορρόφησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ξεκίνησε από το Παν. Πατρών. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, προτάθηκε απορρόφησή του από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μετά και τις αντιδράσεις του ΕΑΠ, επανήλθε στο τραπέζι το Παν. Πατρών και πλέον στο πλάνο μπήκε και το Παν. Πελοποννήσου.
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ