Σε ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση δύο κόσμων εξελίχθηκε, χθες στη Βουλή, η κορύφωση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, οι αλλαγές εγκρίθηκαν επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας (158 «Ναι» έναντι 142 «Οχι»). Ωστόσο, σειρά διατάξεων έτυχε της θετικής ψήφου και πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, με τα «Ναι» να φθάνουν από 190 έως και τα 276, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, έτσι όπως κλιμακώθηκε χθες με τη μετωπική αντιπαράθεση των Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα, και την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του, που προκάλεσε η κυβερνώσα πλειοψηφία, αποτέλεσε βάση για την ανάπτυξη ενός πολωτικού περιβάλλοντος διαρκείας, με χαρακτηριστικά σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο κόσμους και ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Καταργούμε ξεπερασμένα ιδεολογικά σύνορα και ανασχεδιάζουμε το τόξο των δυνάμεων της ανανεωτικής πνοής και της γνήσιας προοδευτικής πράξης» είπε, προσδίδοντας σαφή ιδεολογικο-πολιτικά χαρακτηριστικά στην εν εξελίξει σύγκρουση ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξιωματική, για το περιεχόμενο και την ποιότητα της αντικυβερνητικής κριτικής.
«Εσείς βαδίζετε συστηματικά προς τα πίσω στην ίδια αντίληψη, στην αντίληψη του χθες, σαν να κυβερνά τη χώρα το μαυσωλείο του νεοφιλελευθερισμού. Αυτήν τη δυστοπία θέλετε να επιβάλετε, και μάλιστα ως πρόοδο. Ξαφνικά γίνατε εσείς προοδευτική δύναμη που τα κάνετε όλα αυτά και όλα τα υπόλοιπα που λέμε εμείς είναι αναχρονιστικά συνθήματα της Αριστεράς. Αυτή η δυστοπία δεν μπορεί να είναι το αύριο της πατρίδας μας», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αναρωτιέμαι μερικές φορές πού πήγε η φωτισμένη Αριστερά, η οποία μπορούσε να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του κόσμου μέσα από το πρίσμα της πραγματικής προόδου και όχι μέσα από αγκυλώσεις μιας άλλης εποχής», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης, μνημονεύοντας επισημάνσεις του ιστορικού στελέχους της ελληνικής Αριστεράς Μιχ. Παπαγιαννάκη σχετικά με τις εξελίξεις στα εργασιακά, που –όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός– αντανακλώνται και στις προωθούμενες μέσω του επίμαχου νομοθετήματος διατάξεις. Για να προσθέσει: «Η Ν.Δ. την οποία παρουσιάζετε είναι μία καρικατούρα, δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορία της παράταξης. Ανταποκρίνεται μόνο στο δικό σας φαντασιακό δημιούργημα, διότι μόνο μέσα από μια τέτοια Ν.Δ. μπορείτε να υπάρξετε. Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επέμεινε επαναδιατυπώνοντας την πρόσκλησή του όχι απλώς για ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, αλλά για κυβερνητική συνεργασία με τις άλλες «προοδευτικές δυνάμεις», μετά τις προσεχείς εκλογές: «Δεσμευόμαστε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση, μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική».
Το πρωτότυπο
Στη συζήτηση παρενέβη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά, με απορριπτικό του «ανοίγματος» του κ. Τσίπρα τρόπο: «Ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στη χώρα, το πρωτότυπο, είναι το Κίνημα Αλλαγής και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες, την προβοκάτσια και όλη την προσπάθεια που τόσο συντονισμένα όλα τα τελευταία χρόνια επιχειρούν και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος μας. Ξαναβρίσκουμε τη σχέση μας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά», υπογράμμισε, απαντώντας παράλληλα και σε δηκτικά σχόλια του πρωθυπουργού, ότι η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση είναι ίδια με εκείνη την οποία κάνει ο κ. Τσίπρας: «Ο κόσμος μας αλλάζει και αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και πράγματι, ακούγοντας την κ. Γεννηματά να υπεραμύνεται μιας μεταρρύθμισης η οποία έρχεται από το 1982 και να λέει πόσο σημαντική ήταν για εκείνη την εποχή, δεν μπορώ να μην προβληματίζομαι για το πώς είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την Ελλάδα και τον κόσμο του 2021 με την Ελλάδα και τον κόσμο του 1982», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Ακούγοντάς σας, άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να σας δώσω μια φιλική συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες. Αυτό, όμως, είναι ζήτημα, το οποίο αφορά εσάς. Θα τα λύσετε μεταξύ σας».
Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης και κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ πλειοψηφίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδίδει διαρκώς και χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσιάρας επανέφερε και χθες το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, θέτοντας εκ νέου ερωτήματα για τα χρέη της Ν.Δ.
«Να αποκηρύξετε τις αναρτήσεις του Π. Πολάκη»
Ο εμβολιασμός ως κεντρικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, οι εξελίξεις ειδικότερα ως προς το εμβόλιο AstraZeneca, καθώς και η στάση τόσο του προέδρου όσο και ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο μετωπικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με τους κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα να δείχνουν και σε αυτό το μέτωπο, πέραν δηλαδή του εργασιακού και των οικονομικών, ότι εκφράζουν δύο διαφορετικούς κόσμους.
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αν και η αντιπολίτευση «έδωσε άπλετη στήριξη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση «εργαλειοποίησε χυδαία την επιτροπή των επιστημόνων», έκανε επικίνδυνες για τους πολίτες επιλογές και έκανε επιθέσεις στους πολιτικούς της αντιπάλους.
«Ας αφήσουμε στην άκρη το ψέμα, ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση στη μάχη κατά της πανδημίας. Διότι ό,τι έκανε αυτή η κυβέρνηση, σπεύδατε πάντα να πείτε το ακριβώς ανάποδο. Και σήμερα εξακολουθείτε να το κάνετε», απάντησε άμεσα ο πρωθυπουργός. Και αφού υπενθύμισε σειρά πρόσφατων και παλαιότερων δηλώσεων του κ. Τσίπρα τόσο για τα εμβόλια όσο και για τα περιοριστικά μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονταν, αναφέρθηκε «στις απαράδεκτες αναρτήσεις» του κ. Π. Πολάκη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες –όπως σημείωσε– «αμφισβητεί τη διαδικασία εμβολιασμού. Αλήθεια, κ. Τσίπρα, τα στηρίζετε αυτά; Ετσι στηρίζετε την προσπάθεια; Ετσι καταπολεμάτε το αντιεμβολιαστικό κίνημα;» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «Αν πραγματικά θέλετε να βάλετε πλάτη, το πρώτο βήμα το οποίο θα μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε εδώ και να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας».
«Ενώ γνωρίζατε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις, ασκήσατε πιέσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας. Και αφού προσέφερε πολιτική κάλυψη στον κ. Πολάκη, τήρησε αποστάσεις και από την υπό συζήτηση πρόνοια για παροχή διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους: «Εσχάτως θέλετε να εγείρετε και μια νέα διαχωριστική γραμμή, έναν νέο διχασμό: να διχάσετε την ελληνική κοινωνία σε μη εμβολιασμένους που πρέπει να τιμωρηθούν και εμβολιασμένους που πρέπει να αποκτήσουν προνόμια. Δεν πάει, όμως, έτσι μπροστά καμία κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτήματα αναφορικά με το εμβόλιο AstraZeneca, τη χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και «τα νέα επιστημονικά δεδομένα με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της», έθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης έλεγε ευθέως ότι δεν έχει εμβολιαστεί σημειώνοντας: «Πρέπει να το κάνω; Θα το κάνω, όταν είμαι σίγουρος και όταν μου επιτρέψετε να επιλέξω το εμβόλιο που θέλω. Δεν μου το επιτρέπετε». «Είστε επικίνδυνοι», σχολίασε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Σκουρλέτης τις αναφορές αυτές του κ. Βελόπουλου. «Επικίνδυνοι είστε εσείς», ανταπάντησε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης.
Για «μαύρους φασίστες, σκοταδιστές και ανορθολογιστές, αρνητές των πάντων, που διαδηλώνουν ενάντια στα εμβόλια» έκανε λόγο, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημ. Κουτσούμπας.
Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)