Στο δρόμο της ακρίβειας έχει μπει και η παραδοσιακή απόλαυση μικρών και μεγάλων τους καλοκαιρινούς μήνες: το παγωτό.
Είτε πρόκειται για χύμα, είτε για συσκευασμένο, οι τιμές σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν αυξήσεις, ακολουθώντας την πορεία των γαλακτοκομικών και της ενέργειας.
Αυξήσεις στις πρώτες ύλες
Όπως τονίζουν οι παραγωγοί παγωτού, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 10-20%, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να αφομοιώσουν άλλες ανατιμήσεις. Έτσι αναγκαστικά ανεβάζουν αντίστοιχα τις τιμές στο χύμα παγωτό.
«Εμείς κάθε πότε πρέπει να ανεβάζουμε τιμές;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο MEGA ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Ακολέβας, σημειώνοντας ότι αγόραζε το γάλα στα 0,72 € το λίτρο και τώρα πωλείται για 0,97€, ενώ η κρέμα γάλακτος έφτασε στα 4,07€ από 3,30€ που κόστιζε πέρυσι.
«Η τιμή του κιλού είναι στα 13,90€ από 12,90€ που είχε πέρυσι, ενώ η κάθε μπάλα παγωτού κοστίζει 1,40€ από 1,30€ που είχε πέρυσι» συμπλήρωσε ο κ. Ακολέβας.
Θα την… πληρώσουν οι γονείς
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτοί που θα δουν αυξημένο το κόστος για την αγορά παγωτών είναι οι γονείς, που δύσκολα θα στερήσουν την απόλαυση του παγωτού από τα παιδιά.
Έτσι, το μπάτζετ για την καθημερινή κατανάλωση παγωτού μπορεί να ανέβει έως και 12 ευρώ το μήνα.
Ακριβό και στα ψυγεία
Οι ανατιμήσεις δεν καταγράφονται μόνο στο φρέσκο παγωτό, αλλά και στα συσκευασμένα προϊόντα που υπάρχουν στα ψυγεία των καταστημάτων και περιπτέρων.
Ενδεικτικά, για ένα ξυλάκι που κόστιζε πέρυσι από 1,90€ έως 2,20€, η τιμή τώρα είναι από 2€ έως 2,40€, ενώ τα οικογενειακά παγωτά που έκαναν 7,90€, πλέον κοστίζουν 8,70€.

(in.gr)