Περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας σε αθλητικούς χώρους, σχολικές εκδρομές, αλλά και συνέδρια αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σήμερα η επιτροπή θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προκειμένου να εξετασθεί περαιτέρω χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων, ανάλογα πάντα και με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα κληθούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέπονται και όρθιοι πελάτες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης όπου, ούτως ή άλλως, μπορούν να εισέρχονται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Επιπλέον, θα συζητηθεί η αύξηση του ποσοστού πληρότητας στα γήπεδα, με βάση πρόταση από τη γενική γραμματεία αθλητισμού για το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στη διενέργεια των αθλητικών εκδηλώσεων. Πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει διαφοροποίηση του ποσοστού για τους κλειστούς και τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους. Εξαιρετικά πιθανό είναι να επιτραπεί ξανά η διενέργεια των σχολικών εκδρομών, ενώ θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο τα συνέδρια να διενεργούνται πλέον με φυσική παρουσία όσων επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και να αρθεί η υποχρέωση να είναι υβριδικά.
Αναφορικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμφανίζονται αρνητικοί στη διενέργεια των καρναβαλικών παρελάσεων. Ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μπορούν να διενεργούνται εορταστικές εκδηλώσεις – χοροί σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους. Ο βασικός φόβος μελών της επιτροπής για τις καρναβαλικές παρελάσεις είναι ότι γεγονότα υπερμετάδοσης, σε συνδυασμό με την κινητικότητα του πληθυσμού και τις εκδρομές των Αποκριών, θα ανατρέψουν πολύ γρήγορα την εικόνα σταθεροποίησης και πολύ αργής υποχώρησης της επιδημίας, που με κόπο έχει επιτευχθεί τον τελευταίο μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε εισέλθει ήδη σε μια περίοδο όπου κάθε εβδομάδα –και εκτός «επιδημιολογικού» απροόπτου– θα απελευθερώνονται δραστηριότητες. Ο στόχος, όπως έχει τεθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι έως το τέλος Μαρτίου όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να έχουν εναρμονιστεί σε μία σχεδόν καθολική χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.
Ιικό φορτίο στα λύματα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.412 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 516.533 PCR και rapid tests, δηλαδή ποσοστό θετικότητας 4,14%. Από τα νέα κρούσματα, 6.272 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.375 στη Θεσσαλονίκη, 1.744 στην Κρήτη και 869 στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την τελευταία εβδομάδα (7 έως 13 Φεβρουαρίου) παρατηρήθηκε πτωτική τάση του ιικού φορτίου κατά 33% στην Αττική και κατά 24% στην Πάτρα. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, ενώ καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ξάνθη και Κέρκυρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που ανακοινώθηκαν χθες ήταν 77, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 489 ασθενείς (το 75,5% αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι) και 343 νέοι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της επικράτειας. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου έχει μειωθεί πλέον κάτω από 400 ημερησίως (393).
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)