Στη διαβεβαίωση ότι παρά την τεράστια πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας, ειδικά της Αττικής, από την πανδημία του κορωνοϊού, κανένας ασθενής που θα χρειαστεί εντατική θεραπεία θα μείνει εκτός ΜΕΘ, προχώρησε χθες η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, διευθύντρια της ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. Οπως τόνισε, «η πίεση που αυτή τη στιγμή ασκείται στο σύστημα υγείας είναι τεράστια. Η Αθήνα ειδικά αυτή τη στιγμή αισθάνεται τη μεγαλύτερη πίεση σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τη μεριά των εντατικολόγων, θα ήθελαν να διαβεβαιώσω όλους ότι δεν θα υπάρξει άνθρωπος ο οποίος θα μείνει εκτός ΜΕΘ».
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι ενδεικτικά της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 188 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής και προχθές 168 από τις 304 που έγιναν σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό πληρότητας των κλινών εντατικής COVID έφθασε το 90%, με τις 235 από τις 262 κλίνες που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής να είναι κατειλημμένες. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ όλης της χώρας ήταν χθες το μεσημέρι 357.
Τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και η κ. Κοτανίδου απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να κάνουν λίγη υπομονή, ιδίως τώρα που το τέλος της κρίσης λόγω του εμβολιασμού είναι ορατό. «Kάντε ακόμη λίγη υπομονή, κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας μήπως καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Ολοι είμαστε κουρασμένοι. Και εσείς και εμείς. Δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown. Ομως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ηλίου πολύ γρήγορα. Και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε Πάσχα όπως ξέρουμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας και στα σπίτια μας», τόνισε η κ. Κοτανίδου.
Προς το παρόν, πάντως, οι αριθμοί που εξετάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε καθημερινή βάση αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα να δοθεί η ευκαιρία να ανοίξουν δραστηριότητες, δεν είναι καλοί. Χθες καταγράφηκαν 1.913 νέα κρούσματα και 28 θάνατοι λόγω της νόσου. Στην Αττική εντοπίστηκαν 869 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 200, στην Αχαΐα 98 και στην Αρκαδία –η οποία από σήμερα έχει τεθεί σε πολύ αυστηρό lockdown– 28. Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 3,40%, από 2,90% την εβδομάδα 8 έως 14 Φεβρουαρίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πλην του Βόλου, αλλά και της Αττικής όπου παρουσιάζεται μια φθίνουσα τάση, με το ιικό φορτίο ωστόσο να παραμένει υψηλό. Στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 22%, στη Λάρισα κατά 89%, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην Κρήτη (265% στο Ηράκλειο, 85% στα Χανιά και 98% στο Ρέθυμνο).
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)