Την τελευταία Κυριακή του Oκτωβρίου αλλάζει η ώρα. Ετσι, στις 27 του μήνα οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μια ώρα πίσω για να δείξουν 3:00. Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου  (29/3/2020), οπότε θα πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.
Πότε καταργείται
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.
H αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Θα ακολουθήσει η αλλαγή ώρας τον Μάρτιο του 2020 καθώς και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2021.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.
Η απόφαση που έχει ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, θα κάνουν την τελευταία αλλαγή τους τον Μάρτιο του 2021 ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Ποιος «εφηύρε» την αλλαγή ώρας
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, το -εξαιρετικά μακρινό- 1784, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος -σε σχετικό άρθρο του- έκανε ανάλυση για τη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1974 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη Βρετανία και στην Ιρλανδία καθιερώθηκε το 1916, στην Ιταλία το 1966, στη Γαλλία το 1976, στην Ελλάδα το 1978, ενώ στη Γερμανία και τη Δανία το 1980.

ethnos.gr