Ενα μαρμάρινο σιντριβάνι δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας, ο οποίος είναι λιθόστρωτος. Το κτίριο του τεμένους, βαμμένο λευκό, αποπνέει τη λιτότητα και την εσωτερικότητα ενός θρησκευτικού χώρου. Αυτή είναι η εξωτερική όψη του νέου ισλαμικού τεμένους της Αθήνας στον Βοτανικό, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας του τεμένους.
Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές εργασίες στον εξωτερικό χώρου έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στον εσωτερικό χώρο γίνονται οι τελευταίες εργασίες (με τοποθέτηση γυψοσανίδων κ.λπ.). Επίσης, κατασκευάστηκε το μιχράμπ, η ιερή κόγχη που δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας. Για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του τεμένους υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων.
Παράλληλα, η διοικούσα επιτροπή του τεμένους έχει καταλήξει στην πρότασή της για τον πρώτο ιμάμη του. Πρόκειται, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Τρίτης, για τον Μαροκινό Ζακί Μωχάμετ που μετανάστευσε στη χώρα μας, προ 25 ετών, για οικονομικούς λόγους και έχει ελληνική υπηκοότητα. Είναι πατέρας δύο παιδιών, γνωρίζει –πλην των αραβικών– ελληνικά και γαλλικά, έχει θεολογικές σπουδές, ενώ έχει σπουδάσει και μαθηματικά.
Η έγκριση της πρότασης ανήκει στον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος θα υπογράψει την υπουργική απόφαση διορισμού του ιμάμη, επιλέγοντας και τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο γι’ αυτό. Εκτιμάται, πάντως, ότι η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, μέσα στον Μάιο.
Θα πρόκειται για το άνοιγμα μιας νέα σελίδας στη μακρά διαδρομή της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Μια ουσιωδώς συντομευμένη αποτύπωση του χρονικού έκανε ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στις 4/8/2016 για τη ρύθμιση, μέσω της οποίας δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες ανέγερσης του τεμένους στην Αθήνα. «Ολοι οι πρωθυπουργοί από το 1894, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση για τέμενος στην Αθήνα, ήταν θετικοί για την κατασκευή του. Ακόμα και ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το υποσχέθηκε στους Αραβες, αναλαμβάνοντας διεθνή δέσμευση για τη χώρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπραξε το ίδιο, οι συζητήσεις τότε αφορούσαν μια έκταση στο Μαρούσι. Επί Κώστα Σημίτη ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την κατασκευή του στην Παιανία. Επί Κώστα Καραμανλή δόθηκε η πλέον σωστή λύση, αυτή που ακολουθούμε και σήμερα, με τον ν.3512/2006 που υποστήριξε η Μαριέττα Γιαννάκου. Και με την ευκαιρία αυτή, της οφείλουμε ένα ευχαριστώ. Επί Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε η πρώτη τροποποίηση του ν. 3512 ώστε να επιλυθεί σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων. Επί δικής μας κυβερνήσεως, ο Π. Λαφαζάνης και ο Αρ. Μπαλτάς έφεραν τη δεύτερη τροποποίηση και εμείς την τρίτη», ανέφερε. Και, αποδομώντας πολλά από τα επιχειρήματα των πολέμιων του τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Φίλης τόνισε: «Η ύπαρξη άτυπων τζαμιών είναι ντροπή για τη χώρα και για τους μουσουλμάνους. Είναι, επίσης, και διαρκής κίνδυνος για την ασφάλεια όλων μας».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ