Εντονο παρασκήνιο και σύνθετες διεργασίες καθορίζουν την τελική ευθεία των εισαγγελικών ερευνών για την υπόθεση της Novartis, σε αναμονή των κλήσεων σε πολιτικούς για εξηγήσεις, με την κατηγορία της δωροληψίας, γεγονός που πρόκειται να πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό και να προκαλέσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.
Η υπόθεση έχει αναχθεί από την πρώτη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης ως σκάνδαλο μεγατόνων, και τώρα πλησιάζει η ώρα της δικαστικής αξιολόγησης των δεδομένων που υπάρχουν, με τις πολιτικές προσδοκίες να πρέπει να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα.
Η στήριξη της υπόθεσης αλλά και της κατηγορίας, που αναμένεται να αποδοθεί σε κάποιους από τους δέκα πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, μόνον σε καταθέσεις μαρτύρων και δη προστατευομένων (άρα δίχως γνωστή ταυτότητα) χωρίς την παράλληλη ανεύρεση χρημάτων σε λογαριασμούς τους ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, δυσχεραίνει τις κινήσεις των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών και δημιουργεί ποικίλους προβληματισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και η τήρηση των προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό τους σε προστατευόμενους είναι θέματα τα οποία ήδη απασχολούν τις δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα οι εμπλεκόμενοι στο κουβάρι της Novartis πολιτικοί δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.
Αλλοι από αυτούς έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά κατά των εισαγγελικών αρχών που κινούν τις διαδικασίες, αλλά και κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, και άλλοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μπαράζ δικαστικών ενεργειών, μόλις σταλούν οι κλήσεις σε πολιτικούς για εξηγήσεις.
Το πόρισμα Παπασπύρου
Από αρμόδιες δικαστικές πηγές πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των πολιτικών που τελικά θα κληθούν, καθώς αναμένεται πόρισμα από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων, στο οποίο προεδρεύει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και από το περιεχόμενό του εξαρτώνται πολλά και πρωτίστως από αυτό θα καθοριστεί ο χρόνος για τον οποίο θα ασκηθούν οι διώξεις. Δηλαδή για ποια κυβερνητική περίοδο και εξ αυτού για ποια πολιτικά πρόσωπα, καθώς στο πόρισμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται αποτίμηση για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης με αναφορές σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis.
Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα θα είναι το έναυσμα για τις κινήσεις των εισαγγελέων και αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, καθορίζοντας τον χρόνο των κλήσεων σε πολιτικούς στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, αν δεν υπάρξει στο μεταξύ κάποια άλλη εξέλιξη. Αλλωστε, ανώτατες εισαγγελικές πηγές δήλωναν προ ημερών, ότι οι κλήσεις στους πολιτικούς, που θα θεωρηθούν ύποπτοι δωροληψίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποσταλούν το συντομότερο, προκειμένου να μη συμπέσει η όλη διαδικασία με την επικείμενη προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, καθώς ακόμα δεν είναι ορατός ο χρόνος διενέργειας των εθνικών εκλογών.
Η δυστοκία που προκύπτει από τη μη ανεύρεση πολιτικού χρήματος και από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ευρήματα για ροή χρημάτων ούτε από αμερικανικής πλευράς, όπου επίσης διενεργείται έρευνα για τη Νοvartis, εκτιμάται ότι είναι η βασική αιτία για τη μεγάλη χρονική διάρκεια της προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας, χώρια που η υπόθεση που ερευνάται καταλαμβάνει τεράστιο χρόνο μιας δεκαετίας από το 2005 ώς το 2015.
Δυσκολίες και άμυνες
Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν πως υπήρξαν ανυπέρβλητες δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ερευνών, που αναμένεται να αποτυπωθούν και στο λεγόμενο πόρισμα Παπασπύρου. Ωστόσο, άλλες εισαγγελικές πηγές εκτιμούσαν ότι η αναφορά σε δυσκολίες και σε προσκόμματα, τα οποία μπορεί πράγματι να υπήρξαν, ίσως αποτελούν και γραμμές άμυνας για το ότι θα υπάρξουν επικρίσεις για την υποστήριξη της κατηγορίας κατά πολιτικών μόνον με καταθέσεις μαρτύρων.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν διώξεις και για το ΚΕΕΛΠΝΟ, για το κομμάτι που αφορά προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες κρίνονται παράνομες και για το οποίο ήδη εστάλη πόρισμα από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων υπό την κ. Μαρία Παπασπύρου.
Iωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)