Πίσω στην Αθήνα επέστεψε, έπειτα από ένα ταξίδι περίπου πέντε ημερών εν μέσω βομβαρδισμένων τοπίων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην – κατεστραμμένη πια – Μαριούπολη, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.
Τον Μανώλη Ανδρουλάκη υποδέχθηκαν στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πέρα από την οικογένειά του – τη σύζυγο, τον μόλις επτά μηνών υιό του και τον πατέρα του – o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.
«Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμη πάνω στην Ουκρανία, και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης κατά την επιστροφή του στην Αθήνα.
Ο ίδιος συνέχισε ευχαριστώντας την ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που συνέβαλαν ώστε εκείνος να επιστρέψει σώος πίσω στην Ελλάδα. «Να το αγαπάτε και να το στηρίζετε», είπε αναφερόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε παράλληλα και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, τον ΟΑΣΕ, αλλά και τις – άγνωστες σε εκείνον – οικογένειες που τον φιλοξένησαν τις τελευταίες ημέρες.
«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια […] Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ρωσικό και για τον ουκρανικό λαό […] Αυτήν την στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα […] Σε στρατιωτικό πεδίο βρίσκονται σε αδιέξοδο, όσο συνεχίζεται αυτό θα χτυπιέται άμαχος πληθυσμός», δήλωσε ο Έλληνας διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να αποσυρθούν οι άμαχοι και να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές.
«Μέσα σε 24 ώρες βομβαρδίστηκαν τα πάντα, χάθηκαν όλες οι υποδομές […] Αυτό που έγινε δεν το περίμενε κανείς […] Πλανάται ένα μεγάλο “γιατί”», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως η Μαριούπολη έχει πια μπει στη λίστα των πόλεων που έχουν καταστραφεί τελείως κατά τη διάρκεια πολέμων και πως η κατάσταση για τους Έλληνες ομογενείς είναι πολύ δύσκολη.
Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, είχε ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης, τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. στη Μαριούπολη, ξεκίνησε να απομακρύνεται μαζί με το προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή.
Οι επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τους επικεφαλής του ΟΑΣΕ, του Ερυθρού Σταυρού αλλά και τον εκπρόσωπο της Αγίας Eδρας (το Βατικανό ηγείται ανθρωπιστικής αποστολής στην Ουκρανία), αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο οι συζητήσεις με τις εμπόλεμες πλευρές, είχαν ως στόχο τον συντονισμό ώστε ο κ. Ανδρουλάκης να ενταχθεί σε ένα πολυεθνικό κονβόι με άλλα περισσότερα από 30 άτομα.
Στις 16 Μαρτίου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έφτασε στη Ζαπορίζια όπου και διανυκτέρευσε.
Στις 17 Μαρτίου ο ίδιος διανυκτέρευσε πλησίον του Ουμάν προτού συνεχίσει την επόμενη ημέρα το ταξίδι του προς τη Μολδαβία και από εκεί στη Ρουμανία από όπου (Βουκουρέστι) θα έπαιρνε τελικώς και το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ