Σε απομείωση των κυβερνητικών προσδοκιών για την υπόθεση της Novartis, που είχε αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση στο αφήγημά της κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, αναμένεται να οδηγήσει το εισαγγελικό πόρισμα, η έκδοση του οποίου πλέον είναι θέμα χρόνου.
Πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές προσδιορίζουν την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης φάσης της έρευνας, που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου χρόνια, τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα τη Δευτέρα, καθώς οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν καταλήξει στο δέον γενέσθαι ύστερα από επίμονες διεργασίες, οι οποίες έχουν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα.
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη, όπως αναφέρουν πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, πρόκειται να στείλουν στη Βουλή τη δικογραφία, ζητώντας την άδεια του Κοινοβουλίου για να κληθούν ελεγχόμενοι πολιτικοί σε εξηγήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο φάκελος για τη Βουλή θα αφορά, το πιθανότερο, δύο από τους δέκα πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες έχουν έντονα επικριθεί ως ατεκμηρίωτες και αυθαίρετες, ενώ ελεγχόμενοι πολιτικοί ήδη έχουν στραφεί ποινικά κατά των συγκεκριμένων μαρτύρων.
Το πράσινο φως της Βουλής, που θα ζητηθεί προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις προς τους εισαγγελείς, αποτελεί το «προστάδιο» για την άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία θα ακολουθήσει στην περίπτωση που οι εξηγήσεις που θα δοθούν –αν δοθούν από τους ελεγχόμενους πολιτικούς– δεν θα πείσουν.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο φάκελος που θα φθάσει στη Βουλή θα αφορά μέλη του Κοινοβουλίου –για αυτό άλλωστε ζητείται και η άδεια της Βουλής– που κατά το παρελθόν είχαν διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.
Και ενώ η δικογραφία θα σταλεί στη Βουλή, το πιθανότερο για δύο από τους δέκα πολιτικούς, μπορεί και για έναν τελικά, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ύστερα από ενδελεχή μελέτη έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, στο συμπέρασμα πως για τους περισσότερους από τους δέκα πολιτικούς δεν έχει προκύψει απολύτως τίποτα και για τον λόγο αυτό θα θέσουν τη σχετική δικογραφία στο αρχείο.
Η αρχειοθέτηση για την υπόθεση της Novartis θα είναι διευρυμένη, δηλαδή θα αφορά πολλούς από τους δέκα πολιτικούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών για τους οποίους θα μπει η υπόθεση στο αρχείο θα είναι και οι πρώην πρωθυπουργοί. Πάντως, οι αρχειοθετήσεις δεν θα γίνουν ταυτόχρονα με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, αλλά λίγες ημέρες μετά, ενώ, κατά πληροφορίες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα συντάξουν για τον καθένα για τον οποίον θα κλείσουν την υπόθεση ειδική διάταξη που θα αιτιολογούν γιατί τελικά τίποτα δεν βρέθηκε και καμία κατηγορία δεν μπόρεσε να σταθεί.
Οι διατάξεις τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, θα έχουν εκ των πραγμάτων τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς από την επιχειρηματολογία των εισαγγελέων θα αποδομείται η θέση που στηρίχθηκε από την κυβέρνηση περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από ιδρύσεως ελληνικού κράτους».
Σε κάθε περίπτωση, ενδείξεις για πολιτικό χρήμα δεν βρέθηκαν για κανέναν από τους δέκα, καθώς δεν εντοπίστηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών, συγγενών τους και συνεργατών τους, ούτε περιουσιακά στοιχεία «ύποπτης» προέλευσης.
Ακόμα και για αυτούς που θα ζητηθεί η άδεια της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις, οι κατηγορίες εις βάρος τους θα στηρίζονται κυρίως στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που πλέον είναι δύο (από τρεις), καθώς ο τρίτος αποκάλυψε την ταυτότητά του και ουσιαστικά δεν είναι ούτε μάρτυρας ούτε προστατευόμενος.
Επίσης θα στηρίζονται σε ορισμένα δεδομένα της δικογραφίας, όπως συμβάσεις εταιρειών επικοινωνίας και λοιπά, αν τελικά επιλεγεί να αποδοθεί κατηγορία ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και όχι δωροδοκίας, η οποία φέρει τον κίνδυνο να κριθεί παραγεγραμμένη, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Αλλαγή σκυτάλης
Και ενώ η υπόθεση της Novartis, που αποτέλεσε την κορωνίδα στην κυβερνητική ατζέντα περί σκανδάλων, ολοκληρώνει την πρώτη και σοβαρότερη φάση της, οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που σήκωσε το βάρος της εν λόγω υπόθεσης, βρίσκονται πλέον σε κρίσιμη φάση. Πέραν του ότι η υπόθεση και τα ευρήματά της, παρά τα λεχθέντα κατά καιρούς, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές προσδοκίες, τίθενται στο τραπέζι ευθύνες για τη διαχείρισή της, καθώς ήδη το όλο εγχείρημα είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση και τους ελεγχόμενους πολιτικούς ως προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, χωρίς στοιχεία.
Η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της έρευνας για την υπόθεση, που καλύπτει μεγάλη χρονική περίοδο από το 2005 έως και το 2014, συμπίπτει χρονικά με το τέλος της διετούς θητείας στην Εισαγγελία Διαφθοράς της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία είχε επιλεγεί ως διάδοχος της Ελένης Ράικου, που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της. Αλλωστε, η έρευνα για τη Novartis έχει κοστίσει έως σήμερα τρεις παραιτήσεις εισαγγελέων για διάφορους λόγους ο καθένας.
Πάντως, η θητεία της κ. Τουλουπάκη λήγει την προσεχή εβδομάδα και ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να στείλει ερώτημα (έτσι λέγεται το έγγραφό του) προς τον Αρειο Πάγο ζητώντας την πλήρωση της νευραλγικής αυτής θέσεως. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου είναι εκείνο που θα αποφασίσει είτε ανανεώνοντας τη θητεία της Ελένης Τουλουπάκη είτε επιλέγοντας άλλον εισαγγελέα για τη θέση.
Και εδώ τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, καθώς η κ. Τουλουπάκη φαίνεται να ενδιαφέρεται να παραμείνει, ενώ δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι συνάδελφοί της που επιθυμούν να αναλάβουν την ηλεκτρική καρέκλα της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Εκτός όμως από το θολό τοπίο των υποψηφίων για τη θέση, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα από το γεγονός ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν φαίνεται –από προγενέστερες ψηφοφορίες στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο– να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να «επιβάλει» την όποια επιλογή.
Το ποιος θα επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς είναι βέβαιον ότι θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη συνέχιση της έρευνας για τη Novartis, αφού ένα σκέλος της υπόθεσης παραμένει ανοικτό...

IΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)