Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» για το πρώτο σημαντικό πακέτο αλλαγών στο φορολογικό σκηνικό, με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και, εκτός απροόπτου, θα έχει γίνει νόμος του κράτους έως τις 31 Ιουλίου ή το αργότερο έως την 1η Αυγούστου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το φθινόπωρο θα ακολουθήσει το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό πεδίο, με σημαντικές αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης, χωρίς την αλλαγή του αφορολογήτου ορίου, αλλά και στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Τρεις προτεραιότητες
Όσον αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα έχει τρεις προτεραιότητες.
Άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη -μεσοσταθμικά- κατά 22%.
Δεν θα εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου, ενώ θα λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες και για τη μεσαία τάξη.
Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που θα κατατεθεί:
Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.
Για 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ θα είναι 27%.
Για 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ, 25%.
Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%.
Βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
Παράλληλα, διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ' αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Η ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί θα είναι η τελευταία, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.
Δεύτερο κύμα το φθινόπωρο
Σημαντικές ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων, θα περιλαμβάνει το δεύτερο και μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2020.
Αυτό, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνει καθιέρωση μιας νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αρχίσει να ισχύει από τα εισοδήματα του έτους 2020, θα προβλέπει:
μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, και στο 20% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020, που θα φορολογηθούν το 2021.
μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5% για τη χρήση του 2019.
σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.
σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).
Τόνωση της αγοράς ακινήτων
Με στόχο την τόνωση της κτηματαγοράς σχεδιάζονται ήδη οι εξής αλλαγές:
αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.
έκπτωση φόρου ίση με το 40% - 50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος Golden Visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.
Γιώργος Κούρος (Η Ναυτεμπορική)