Έφτασε η ώρα της απόφασης για μια ιστορικής σημασίας για την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, πολύκροτη δίκη.
Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πεντέμισι χρόνια έπειτα από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου 2015,το δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα το πρωί την ετυμηγορία του για τους 68 κατηγορούμενους.
Να σημειωθεί ότι και οι 68 κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί λόγω λήξεως του 18μηνου, ενώ ο Αντώνης Μπολέτης που ήταν ο 69ος κατηγορούμενος έχει πλέον φύγει από τη ζωή.
Ειδικότερα, στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτου θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η δίκη αποκτά διπλό ενδιαφέρον, αφενός γιατί οι κατηγορίες σε βάρος μελών κοινοβουλευτικού κόμματος αφορούν τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διώκοντας το ναζιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έχει αποφανθεί ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, αφαιρώντας δηλαδή την πολιτική κατεύθυνση σ τις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Η ετυμηγορία
Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα καλούνται να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών ‘’αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η ανακοίνωση θα αφορά σε κάθε κατηγορούμενο ονομαστικά για καθεμιά από τις τέσσερις δικογραφίες που περιλαμβάνονται στη δίκη, και οι οποίες είναι οι εξής:
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 κατηγορούμενοι, φυσικός αυτουργός ο Γιώργος Ρουπακιάς)
Η επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων (5 κατηγορούμενοι)
Η επίθεση στο ΠΑΜΕ (4 κατηγορούμενοι)
Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (20 κατηγορούμενοι) / Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (45 κατηγορούμενοι)
Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου , βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».
Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.
Η τοποθέτηση της πολιτικής
Τις τελευταίες ημέρες τα πολιτικά κόμματα κατόρθωσαν να ενώσουν τις φωνές τους υπέρ της καταδίκης των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων. Επιπλέον, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πραγματοποίησαν χθες παρεμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής υπέρ της καταδίκης του «εκτρώματος» της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, χθες το απόγευμα το θετικό κλίμα διαταράχθηκε αιφνιδιαστικά όταν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ενεπλάκησαν σε φραστική αντιπαράθεση για την ιστορική αποτίμηση της συμβολής του καθενός στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
«Αστακός» το Εφετείο
Φρούριο θα θυμίζει το εφετείο Αθηνών σήμερα εν όψει της απόφασης του. 2000 αστυνομικοί, ελικόπτερο, drones και παρατηρητές της ΕΛΑΣ θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα που έχουν σχεδιάσει οι επιτελείς της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο οι παρατηρητές που θα πάρουν θέσεις πάνω σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων όσο και τα εναέρια μέσα θα ενημερώνουν αμέσως το κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας για κάθε ύποπτη ενέργεια που θα πέσει στην αντίληψη τους.
naftemporiki.gr