Η αιτία της αναβολής των ανακοινώσεων της Παρασκευής μπορεί να ήταν ο σεισμός της Σάμου, όμως η νέα αρνητική επίδοση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων (1.690) και το άλμα στους διασωληνωμένους στους 128, είναι αναπόφευκτο ότι ωθεί τα υπό ανακοίνωση μέτρα προς τις πιο «σκληρές» τους εκδοχές.
Στο τραπέζι του Μαξίμου μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν σχεδόν δρομολογηθεί ή εξετάζονταν οι εξής 5 + 1 παρεμβάσεις:
1.Η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή το αργότερο 10 το βράδυ και ακολούθως η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά. Το εγγενές μειονέκτημα του μέτρου (όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός) μελετάται να ανατραπεί με τη λύση να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η εστίαση αποτελεί για τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και για τους υπόλοιπους ειδικούς, τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, που απαιτεί «γενναίες αποφάσεις», οι οποίες ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντοχές της οικονομίας.
2.Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Το σενάριο εξετάζεται να εφαρμοστεί μετά τις 9 το βράδυ, σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, καθώς εκκρεμεί τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
3.Επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.
4.Μελετάται επίσης η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης» προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.
5.Εξετάζεται η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.
6.Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε επόμενο χρόνο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πιθανό νέο lockdown δεν πρόκειται να ανάλογο εκείνου της περασμένης άνοιξης, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές.

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ