Με ένα πακέτο μέτρων τριών «ταχυτήτων» σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οικονομία, με το βάρος να πέφτει στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η αρχή γίνεται με το κοινωνικό μέρισμα, που θα δοθεί στο τέλος του έτους. Με την έναρξη της νέας χρονιάς ξεκινά η υλοποίηση του δεύτερου φορολογικού πακέτου, ενώ θα «ψαλιδιστεί» εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ. Η τρίτη «πράξη» θα ολοκληρωθεί εντός της κυβερνητικής θητείας και θα περιλαμβάνει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Η κυβέρνηση μιλά για μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα βαρύτητα δίνεται στο «μέτωπο» της προσέλκυσης επενδύσεων όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα. Σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν ένα νέο «τετ α τετ», αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής 16 διμερών συμφωνιών, αλλά και η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά.
Στο πακέτο των παρεμβάσεων -που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά στην οικονομία- αναφέρθηκε χθες εκτενώς ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
1. Στο τέλος του έτους το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στους πιο αδύναμους. Για «μέρισμα ανάπτυξης που θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.
2. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τις τράπεζες.
3. Τη νέα χρονιά ξεκινά η εφαρμογή μια σειράς διατάξεων, που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπει εισαγωγική κλίμακα από το 22% στο 9%.
4. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί εκ νέου το 2020, ενώ έμφαση δίνεται στην εφαρμογή ενός δικαιότερου συστήματος μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
5. Στο ασφαλιστικό θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου εντός του 2020 με βάση και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
6. Η αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (SΜPs και ANFAs) θα εξεταστεί στο μέσο του 2020.
7. Το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθούν μέσα στην τετραετία.
Όσον αφορά τις τράπεζες ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έκανα και μία επισήμανση για μία σειρά από προμήθειες που θεωρώ ότι ήταν άδικες και ζήτησα από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους, όπως και το έκαναν». Παράλληλα τόνισε πως «ταυτόχρονα, και παντελώς ανεξάρτητα από την κυβέρνηση υπάρχει και μία έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Για να προσθέσει πως «απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άμεσα», λέγοντας πως «η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λειτουργήσει, και θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη Αρχή».
Επιδιώκεται παράταση προστασίας της α’ κατοικίας
Στο ίδιο μήκος κύματος, νέες μειώσεις φόρων τα επόμενα έτη και πρόσθετα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας κι ότι σχεδιάζει να δώσει εφάπαξ το κοινωνικό μέρισμα για το 2019.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μετά τον Μάιο του 2020, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί σοβαρά και μεθοδικά το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποκλείσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια.
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Εμείς διευκολύνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας στην υπάρχουσα περίμετρο με τα σημερινά στοιχεία και συζητάμε με τους “θεσμούς” για το τι θα γίνει από την 1η/1/2020 (αναφορικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές). Συζητάμε με τους “θεσμούς” λοιπόν την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, γιατί η θέση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να λήξει στο τέλος του έτους».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα κίνητρα αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι μελετώνται κίνητρα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες. «Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά πέραν των 1.000 ευρώ που δίνονται σήμερα, να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ακόμα και σε είδος. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο υπουργός επανέλαβε ότι «θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη (Η Ναυτεμπορική)