Σε πλοία, ένα επιβατηγό εμπορικό και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκηνές που μεραφέρονται στο νησί θα φιλοξενηθούν οι περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ της Μόριας, όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης από τη Λέσβο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της εταιρείας Blue Star Ferries, που θα καταπλεύσει στο νησί, αλλά και στα δύο αρματαγωγά του Π.Ν. που αναμένονται στο νησί.
Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε σκηνές, σε χώρους του ΚΥΤ που δεν έχουν καταστραφεί αλλά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, τα 408 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα μεταφερθούν αεροπορικώς σήμερα και αύριο σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, θύματα ή αγνοούμενοι.
«Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε, ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κυρήξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε. «Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο», σημείωσε. «Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων», πρόσθεσε.
«Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων. «Η αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», συνέχισε και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη. Η Μόρια χρειάζεται μία κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί».
«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ήδη τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυτιλήνης από αύριο θα ξεκινήσουμε εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ