Εύθραυστη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με την πανδημία του κορωνοϊού να παραμένει «το ίδιο, ίσως και περισσότερο επικίνδυνη», όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 8.500, εκ των οποίων πάνω από 2.000 είναι στην Αττική και τουλάχιστον 1.600 στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 3.000 ασθενείς με COVID-19 πέρασαν τα Χριστούγεννα νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων 500 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στο σύνολο της χώρας, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ COVID έχουν μειωθεί κατά 22% από τις αρχές Δεκεμβρίου έως σήμερα, ωστόσο η πληρότητα στις Μονάδες της Θεσσαλονίκης παραμένει στο 91%. Τουλάχιστον μία στις τέσσερις νέες διαγνώσεις αφορά άτομα άνω των 65 ετών, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται. Χθες καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, δηλώθηκαν 58 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ 458 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Στην Αττική εντοπίστηκαν 327 νέα περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη 197.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τελευταία ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό του 2020, και η αλλαγή του χρόνου θα βρει τους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη Δυτική Αττική, Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου με επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα λόγω του ότι το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές παραμένει υψηλό. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε αυτές τις περιοχές παρατείνονται τα επιπλέον μέτρα (αφορούν πλήρη αναστολή του λιανεμπορίου, των εκκλησιαστικών τελετών, των λαϊκών αγορών, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ., μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό κ.ά.) έως την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 στις 6 π.μ. Από σήμερα και για 10 ημέρες ισχύουν αυξημένα μέτρα καραντίνας στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας. Αντίθετα, αίρονται τα μέτρα στη Μάνδρα Αττικής και στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.
Ο κ. Χαρδαλιάς σήμανε συναγερμό και για άλλες περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα για Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ιλιο, Αχαρνές, Ζεφύρι Φυλής, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και την Κάλυμνο.
Εν τω μεταξύ, με καταγγελίες από υγειονομικούς σχετικά με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σημαδεύτηκε η χθεσινή ημέρα. Με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, ανέφερε ότι χθες στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναβλήθηκε «με άνωθεν εντολή» ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών, στη θέση των οποίων εμβολιάστηκαν «υπουργοί και παρατρεχάμενοι». Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκαναν λόγο για αστοχία στον προγραμματισμό, που είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν 56 υγειονομικοί επί προγραμματισμένων 61, και διευκρίνισαν ότι οι πέντε υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σήμερα. «Τα περί άνωθεν εντολής εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια», σχολίασε και ο κ. Χαρδαλιάς.
Χθες το πρωί έφθασε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ειδική πτήση η πρώτη μεγάλη παρτίδα με 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Χθες ξεκίνησε και ο εμβολιασμός υγειονομικών σε τέσσερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία εκτός Αττικής, το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Ρίου και Λάρισας. Στα νοσοκομεία αυτά εμβολιάστηκαν χθες και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα οι υφυπουργοί Βασίλης Κοντοζαμάνης και Ζωή Ράπτη και οι γενικοί γραμματείς Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)