Μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων, το 84,5% των υπόχρεων, συμμετείχε στην αξιολόγηση για το 2017, ωστόσο τα ακριβή στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις τους παραμένουν άγνωστα, καθώς εκκρεμούν ακόμη ενστάσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργου Γεωργαντά, το σύνολο των υπόχρεων υπαλλήλων σε αξιολόγηση το 2018 (σ.σ. αφορά τις επιδόσεις του 2017) ανέρχεται σε 175.013, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν 147.889 άτομα – τα 128.770 ηλεκτρονικά. Συνολικά αξιολογήθηκε το 84,5% των υπόχρεων, η πλειοψηφία των οποίων (82,6%) επέλεξε να αξιολογηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Oπως διευκρίνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τα επίσημα οριστικά στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς εκκρεμούν ενστάσεις ενώπιον της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς άσκησε κριτική στην υπουργό για το γεγονός ότι «δεν δίνει στη δημοσιότητα πόσοι από τους δημοσίους υπαλλήλους που αξιολογήθηκαν έλαβαν βαθμολογία κάτω από 60 και συνεπώς απαιτούνται μέτρα βελτίωσης». Κατά τον κ. Γεωργαντά, τα στοιχεία για τις επιδόσεις θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν μαζί με τις ενστάσεις. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη λογική “όλοι 10”. Θα πρέπει να επιβραβεύονται οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι βρίσκονται κάτω από το 60 να υποβοηθούνται», κατέληξε ο τομεάρχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αξιολογηθεί με βαθμό κάτω του 75, με αποτέλεσμα να έχουν υποβάλει ενστάσεις. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με επιτελείς της διοίκησης, παροτρύνονται προς αυτή την κατεύθυνση από τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις και τα σωματεία.
Επισημαίνεται ότι, βάσει του νόμου, από 60 έως 74 βαθμολογούνται οι εργαζόμενοι που κρίνονται ότι είναι «επαρκείς υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια».
Εν τω μεταξύ, με μικρή καθυστέρηση, όπως επισημάνθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν, έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση για τις επιδόσεις του 2018. Η αξιολόγηση ξεκίνησε από τις 14 Μαρτίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για το 2018, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζονται αισιόδοξες ότι «θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή». Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ φαίνεται να έχουν βρει «κοινό τόπο συνεννόησης». Σε πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕ - ΟΤΑ (σ.σ. συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης), η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ανάκληση της περίφημης «τροπολογίας Γεροβασίλη» που συνδέει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τις κρίσεις προϊσταμένων.
Παράλληλα, εμφανίστηκε διαλλακτική και σε άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στους δήμους. Επ’ αυτού, η υπουργός δέχθηκε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό σύστημα αξιολόγησης.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ