Μια επανάληψη του περυσινού φθινοπώρου, που το δεύτερο πανδημικό κύμα έπληξε με σφοδρότητα τη Βόρεια Ελλάδα, φοβούνται οι ειδικοί επιστήμονες. Η επιδημιολογική εικόνα στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία, με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, όπου η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί. Και όπως τόνισε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «σε όσες από αυτές τις περιοχές υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αναμένουμε, με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας και υψηλότερη νοσηρότητα».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως ανέφερε μάλιστα η κ. Παπαευαγγέλου, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε έως και διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στην Κοζάνη και 40% σε Δράμα, Εβρο και Πιερία. Και πρόσθεσε: «Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση. Η μεγάλη αυτή μητροπολιτική περιοχή έχει το τελευταίο επταήμερο υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, από τα συνολικά 2.125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν, τα 345 ήταν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 403 στην Αθήνα. Επίσης, δηλώθηκαν 31 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 και 331 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.
Η κ. Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι πανεπιστημιακές κλινικές και κλινικές του ΕΣΥ θα συνεχίσουν από κοινού να παλεύουν με την πανδημία. «Στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας ξεκινήσαμε μαζί, πανεπιστήμιο και ΕΣΥ. Ετσι αντιμετωπίζουμε τους αρρώστους, έτσι τα καταφέραμε πολύ καλά και έτσι, σας διαβεβαιώ, θα συνεχίσουμε. Δεν έχει γίνει καμία αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν COVID», τόνισε.
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν ένα έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το οποίο κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής και αφορά την απόφαση της Σχολής να συνεχίσουν οι παθολογικές και χειρουργικές κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με δύσκολα και σπάνια νοσήματα, που απαιτούν εξειδικευμένες θεραπείες, καθώς και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», τη λειτουργία τους αμιγώς για μη COVID ασθενείς. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, στις πανεπιστημιακές κλινικές έχει ήδη ξεκινήσει η διά ζώσης εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών, η οποία δεν δύναται πάλι να διακοπεί. Για «κήρυξη λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, που δηλώνει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν πρόκειται να δεχθούν τη μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο.
Για απαράδεκτη απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής κάνει λόγο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που καλεί κάθε πανεπιστημιακό που σέβεται το λειτούργημά του να την αποδοκιμάσει ανοιχτά.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)