Εν αναμονή της επιδημίας από τον νέο κορωνοϊό και στη χώρα μας τελούν οι υγειονομικές αρχές, που βλέπουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ιός να έχει διασπαρεί ήδη στην κοινότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παρατηρηθεί έξαρση των περιστατικών σε περίπου δύο εβδομάδες.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, χθες επιβεβαιώθηκαν 14 νέα περιστατικά της νόσου στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 αφορούν σε εκδρομείς από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συνταξιδιώτες του 66χρονου από την Αμαλιάδα και τρία είναι επαφές των εκδρομέων. Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανέρχεται σε 46, εκ των οποίων οι 17 νοσηλεύονται, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ο 66χρονος –μέλος της ομάδας εκδρομέων– ο οποίος χρειάστηκε να διασωληνωθεί χθες τα ξημερώματα. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιστατικών των τελευταίων δύο ημερών είναι και ένας επαγγελματίας υγείας από την Αμαλιάδα, μία αεροσυνοδός και μία ηλικιωμένη κάτοικος του Δήμου Δάφνης.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έπειτα και από την εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την παράταση των μέτρων αναστολής της λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων συνάθροισης κοινού στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου για 14 ημέρες, την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών από και προς τις πληττόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την αναστολή των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεωτέρας. Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή των εκδρομών σχολείων ίσχυε πριν από τις τελευταίες εξελίξεις έως τις 13 Μαρτίου 2020. Επίσης όλες οι αθλητικές διοργανώσεις ανά τη χώρα στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από Αχαΐα, Ηλιεία και Ζάκυνθο θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας.
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην εμφάνιση και των τελευταίων χρονικά 14 περιστατικών, σημείωσε ότι πρόκειται για αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε ένα κλειστό «χώρο». Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί στη χώρα μας μετάδοση του κορωνοϊού από μη γνωστή πηγή.
Ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα ευθυνών στον τρόπο διαχείρισης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας των εκδρομέων από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οπως ανέφερε, η στρατηγική του ΕΟΔΥ είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κάτι που επιβεβαίωσαν και εμπειρογνώμονες του ECDC που βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα. Επανέλαβε ότι τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον ταξιδιώτη από τους Αγίους Τόπους, το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν αναφέρονταν στις χώρες ελέγχου για τον κορωνοϊό.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας».

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)