Σε αύξηση 8% του κατώτατου μισθού -προκειμένου να φτάσει τα 633 ευρώ από 586 σήμερα- προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες - πιθανόν την Τρίτη - καθώς πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Παράλληλα, όπως ανέφερε στη «Ναυτεμπορική» η κ. Αχτσιόγλου, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών.
Το 2012, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μια σημαντική μείωση της τάξεως του 22% καθώς είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών ο μισθός μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 510 ευρώ.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπου όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική έκθεση, «με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α' 167), καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας».
Το πόρισμά των εμπειρογνωμόνων που διερευνά και μελετά τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθού στους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας, όπως στην παραγωγικότητα, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εισοδηματική κατανομή, πρότεινε αύξηση από 5% ως 10%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ