«Σε μια οικογένεια συναδέλφων στο Πέραμα έκοψαν το ρεύμα πρόσφατα για δέκα μέρες. Αλλοι έχουν μείνει απένταροι. Ανθρωποι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω απλήρωτης ασφάλισης. Σπίτια με κομμένο τηλέφωνο και Ιντερνετ, ενώ τα παιδιά τους έχουν τηλεκπαίδευση. Συνάδελφοι που έκλεισαν οριστικά το μαγαζί τους, γιατί τα χρέη ήταν αβάσταχτα. Οφειλές, δανεικά, ντροπή, αυτή είναι η καθημερινότητά μας πλέον». Η κ. Μυρτώ Δεμίρη, η οποία διαχειρίζεται σχολικό κυλικείο και είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων, μιλάει στην «Κ» για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνάδελφοί της από όλη την Ελλάδα.
«Οι περισσότεροι μισθωτές σχολικών κυλικείων έχουν λάβει μετά από 12 μήνες πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα μόνο 1.334 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού (800+534) στην πρώτη φάση. Τα επόμενα 834 ευρώ (534+300) σχεδόν οι μισοί δεν τα πήραν λόγω γραφειοκρατικών λαθών στον κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ). Ακόμα κι όταν έκαναν την ενημέρωση του ΚΑΔ, πάλι δεν προβλέπεται αποζημίωση. Ακόμα και την επιστρεπτέα προκαταβολή οι περισσότεροι δεν μπορούν να την πάρουν. Ετσι κι αλλιώς όλοι βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση, καθώς το εισόδημά μας έχει μειωθεί πάρα πολύ», λέει στην «Κ» η κ. Δεμίρη, η οποία μιλάει ακόμα και για «σκέψεις απόγνωσης» σε συναδέλφους της.
Μιλάμε για 8.500 μικρές επιχειρήσεις, που στηρίζουν οικογένειες και πολύ συχνά συντηρούν μονογονεϊκά νοικοκυριά. «Ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις τα κυλικεία αποτελούν την αποκλειστική πηγή εισοδήματος», εξηγεί η κ. Δεμίρη. Τα κυλικεία είναι σε αναστολή λειτουργίας από τις 10 Μαρτίου 2020, με μικρά διαλείμματα 10-20 ημερών που άνοιξαν τα σχολεία. «Συνολικά και κατά μέσον όρο, τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε εργαστεί 50 ημέρες», λέει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Αλλά και τις ημέρες που τα σχολεία άνοιξαν πολλά παιδιά έρχονταν χωρίς χαρτζιλίκι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, άρα δεν ψώνιζαν από το κυλικείο. «Πολλά παιδιά ζητούσαν πίστωση ξανά, λόγω οικονομικής δυσχέρειας… Σας διαβεβαιώνω ότι δεν αφήσαμε κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο», τονίζει η κ. Δεμίρη.
Οι μισθωτές σχολικών κυλικείων ζητούν ως άμεσο μέτρο στήριξης το να δώσουν οι δήμοι τουλάχιστον 40% έκπτωση στα μισθώματα. «Το υπουργείο έδωσε μια οδηγία που λέει πως οι δήμοι μπορούν να μειώσουν το μίσθωμα έως 40%. Υπάρχουν δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, που προχώρησαν σε οριζόντια μείωση 40%, άλλοι όμως κάνουν κλιμακωτές μειώσεις που δεν έχουν νόημα. Ζητάμε μέριμνα ώστε να αποφύγουμε την ολική κατάρρευση του κλάδου», καταλήγει η κ. Δεμίρη.
Γιάννης Ελαφρός (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)