Μισό δισ. ευρώ ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη αναχαίτισης των αυξήσεων στην ενέργεια και προστασίας των νοικοκυριών για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω το «τοίχος προστασίας» εάν υπάρξει κλιμάκωση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο επανεκτίμησε την κατάσταση και έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.
Τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων εμφανίστηκαν να έχουν πλήρη επίγνωση του ρευστού τοπίου της διεθνούς ενεργειακής αγοράς και δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν την Παρασκευή τον διπλασιασμό της επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος από τον Οκτώβριο για το σύνολο των νοικοκυριών και μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες τον μήνα από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε διπλάσια ελάφρυνση του μηνιαίου λογαριασμού στα 18 ευρώ από τα 9 τον μήνα. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση ανεβαίνει στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα και αντίστοιχα η ελάφρυνση του μηνιαίου λογαριασμού στα 24 ευρώ. Για τις καταναλώσεις πάνω από 300 και μέχρι τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, η ΔΕΗ θα αυξήσει την έκπτωση του 30% που παρέχει σήμερα σε όλους τους πελάτες της. Πηγές της ΔΕΗ προσδιορίζουν την αναπροσαρμογή της έκπτωσης γι’ αυτή την κατηγορία καταναλώσεων στο 42%. Με τον διπλασιασμό της επιδότησης, η επιβάρυνση των καταναλωτών θα περιοριστεί σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα στα 2 με 3 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιβάρυνση θα είναι μηδενική.
Στη μάχη της αναχαίτισης των αυξήσεων μπαίνει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα παρέχει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους πελάτες της για να μεταφερθεί μέσω αυτών στους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, με τους ιδιώτες παρόχους. Η τελική ελάφρυνση στους καταναλωτές φυσικού αερίου θα κριθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι χονδρέμποροι της αγοράς, τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΠΑ. Πέραν αυτής της επιδότησης, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν και με το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι του οποίου αυξάνεται από τα 84 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. και καλύπτει όλο το φάσμα των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ κ.λπ), και παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών. Το ελάχιστο ύψος της επιδότησης αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ. Επίσης διευρύνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος προκειμένου να είναι επιλέξιμα 1,45 εκατ. νοικοκυριά ή το 80% όσων καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ). Συγκεκριμένα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, σε 26.000 ευρώ.
Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, σε 29.000 ευρώ.
Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:
Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, σε 180.000 ευρώ.
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, σε 300.000 ευρώ.
Χρύσα Λιάγγου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)