Ρεκόρ εμβολιασμών έναντι της COVID-19 παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες σημειώθηκε χθες στη χώρα μας, όπου χορηγήθηκαν περισσότερες από 25.000 δόσεις εμβολίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, χθες πάνω από το 90% των ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Οσοι είχαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου και δεν κατάφεραν να φθάσουν στο εμβολιαστικό κέντρο μπορούν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, φαρμακείου ή ΚΕΠ να προγραμματίσουν εκ νέου το ραντεβού τους χωρίς να έχουν τη χρονική «ποινή» του ενός μηνός για να το κάνουν. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σε ελάχιστα από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα προέκυψαν προβλήματα λόγω του χιονιά.
Συγκεκριμένα, στο Καπανδρίτι και στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού τα εμβολιαστικά κέντρα δεν άνοιξαν στην ώρα τους λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού, ενώ στην Ικαρία και στην Κεφαλλονιά δεν έγινε διανομή των εμβολίων λόγω της ακύρωσης των σχετικών πτήσεων.
Εν τω μεταξύ, χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων 60 έως 64 ετών (239.000 πολίτες αυτής της ομάδας έχουν κλείσει ραντεβού) και εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα άτομα 75 έως 79 ετών (150.000 ραντεβού είχαν προγραμματιστεί έως χθες). Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, θα ακολουθήσουν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό, όπως οι μεταμοσχευμένοι και όσοι είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 5, ασθενείς με κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, άτομα με σοβαρά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, με σοβαρή ηπατική νόσο κ.ά. Υπολογίζεται ότι σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται 370.000 πολίτες, ο εμβολιασμός των οποίων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 70 έως 74 ετών και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Εν τω μεταξύ, παράλληλα με αυτές τις ομάδες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, νοσογόνος παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.
Χθες ξεκίνησε και η λειτουργία των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να εξυπηρετούν 12.000 πολίτες την ημέρα. Στον σταθμό «Προμηθέας» στο Μαρούσι ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα, όπου εμβολιάστηκαν έως τις 5 το απόγευμα 1.400 πολίτες. Ο εμβολιαστικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) ξεκίνησε χθες με 24 εμβολιαστικά κέντρα, όπου είχαν εμβολιαστεί έως χθες το απόγευμα 600 πολίτες.

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)