Καλές, αλλά όχι καλύτερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν οι επιδόσεις στο λιανεμπόριο κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, ύστερα από περίπου 2,5 μήνες με κλειστά τα φυσικά καταστήματα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) σε επιχειρήσεις-μέλη του.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στην οδό Ερμού και σε άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους –που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στα καταστήματα– προβληματίζει εμπόρους και κυβέρνηση, με τους πρώτους να φοβούνται ένα τρίτο lockdown, κάτι που θα επιφέρει τη χαριστική βολή ακόμη και στο 50% των επιχειρήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΑ, περίπου 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μειωμένες ή τις ίδιες πωλήσεις σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων του 2020.
Συγκεκριμένα, το 39% δήλωσε ότι είχε μειωμένες πωλήσεις, το 30% ότι παρέμειναν σταθερές, ενώ 31% είχε αυξημένες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ενα στα δύο καταστήματα και κυρίως στον κλάδο της ένδυσης είχε ποσοστά έκπτωσης 40%-50%, ενώ στον κλάδο της υπόδησης οι εκπτώσεις είναι από 20% έως 40%. Ποσοστό έκπτωσης 10%-20% καταγράφεται στα κοσμηματοπωλεία, στα καταστήματα εσωρούχων και μικροεπίπλων.
Ολους τους εργαζομένους επανέφερε από την αναστολή σύμβασης το 26% των καταστημάτων, το 75% των εργαζομένων επανέφερε το 32%, ενώ το 50% του προσωπικού επανέφερε το 22% των εμπορικών επιχειρήσεων.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, επτά στις δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Γι’ αυτό το 49% θεωρεί πιο αποτελεσματικό μέτρο τη ρύθμιση και το «κούρεμα» οφειλών, ενώ ένα 23% ζητεί ενισχυμένη επιστρεπτέα προκαταβολή και μετατροπή της σε μη επιστρεπτέα. Μία στις δύο εξάλλου εκτιμά ότι θα οδηγηθεί σε οριστικό «λουκέτο» σε περίπτωση που επιβληθεί τρίτο lockdown.
Για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή κυβέρνηση και έμποροι αναζητούσαν τρόπο για να ελεγχθεί ο συνωστισμός στα εμπορικά καταστήματα μέσω εφαρμογών που θα βοηθούν τους καταναλωτές να τηρούν το προβλεπόμενο δίωρο.
Δήμητρα Μανιφάβα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)