Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των επιτυχόντων στα ΑΕΙ, μπήκε το υπουργείο Παιδείας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, δίνουν μάχη ώστε την επόμενη εβδομάδα να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα και να δώσουν τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2019.
Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των βάσεων είναι θετικές αλλά το σίγουρο είναι ότι φέτος θα υπάρξουν και πολλές εκπλήξεις για τους αποφοίτους των λυκείων κυρίως λόγω της ύπαρξης των νέων τμημάτων για τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν έτυχαν της προτίμησης των μαθητών.
Πάντως από τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία αφορούν κυρίως στις επιδόσεις των μαθητών και στον αριθμό των εισακτέων, φαίνεται ότι θα έχουμε καθολική πτώση των μορίων ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές.
Ταυτόχρονα και φέτος - ίσως περισσότερο από άλλες χρονιές - θα δούμε να εισάγονται στα πανεπιστήμια, υποψήφιοι με εξαιρετικά χαμηλούς βαθμούς και πάντως πολύ κάτω της βάσης.
Ανά επιστημονικό πεδίο η πορεία των βάσεων αναμένεται ως εξής:
1o Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών , Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)
Η πτώση των βάσεων θεωρείται βέβαιη στις Νομικές σχολές ακόμη και σε αυτή του πανεπιστημίου της Αθήνας έστω και εάν πρόκειται για 100-150 μόρια. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση (από 300 έως 500 μόρια) και στα τμήματα τις ψυχολογίας σε όλα τα ιδρύματα της περιφέρειας ακόμη και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάντειο κλπ.
Στις Παιδαγωγικές σχολές, δεν θα υπάρχει μεγάλη πτώση στα μόρια αλλά μπορεί να έχουμε εκπλήξεις διότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο φέτος ν΄ αυξήθηκε η ζήτηση για τις συγκεκριμένες σχολές. Οι υπόλοιπες σχολές, που θεωρούνται μεσαίες όπως φιλοσοφίας, φιλολογίες κ.α θα έχουν μια πτώση στα μόρια τους από 50 έως 350 μόρια .
2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οι Πολυτεχνικές σχολές δεν θα ξεφύγουν από τον κανόνα. Η πτώση των βάσεων είναι δεδομένη καθώς έχουμε πολύ χαμηλές «πτήσεις» στις επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και αυξημένες θέσεις εισακτέων. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι σε πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, η πτώση των βάσεων μπορεί ν΄ αγγίξει και τα 1000 μόρια. Με λίγα λόγια δηλαδή τα 18.000 μόρια θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για την εισαγωγή σε τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου .
3ο Επιστημονικό Πεδίο , Επιστημών Υγείας
Ίσως ν΄ ακούγεται απίθανο αλλά ακόμη και η ιατρική σχολή της Αθήνας, μπορεί να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, έστω και λίγο (100-150 μόρια). Η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης θα κινηθεί κοντά στα 18.100 μόρια. Στις υπόλοιπες σχολές του πεδίου όπως Βιολογίας, Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές, επίσης θα σημειωθεί πτώση των βάσεων έως και 400 μόρια ακόμη και στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και στις σχολές παραϊατρικών επαγγελμάτων (όπως φυσικοθεραπείας) όπου η πτώση θα φτάσει στα 400-500 μόρια.
4ο Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Στο πεδίο αυτό οι εκτιμήσεις δείχνουν αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής, οι οποίες όμως δεν θα είναι εντυπωσιακές και στις δύο περιπτώσεις. Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια πτώση στις βάσεις της τάξης των 50-100 μορίων, ενώ τα τμήματα λογιστικής να έχουν άνοδο έως και 200 μόρια.
ethnos.gr