Σε νέα κωδικοποίηση της έξαρσης ή ύφεσης μετάδοσης του κορωνοϊού ανά περιοχή προχωρούν οι αρμόδιες αρχές, σε μια προσπάθεια να είναι άμεσα ορατό και κατανοητό σε όλους πόσο αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε σημείο της χώρας. Ειδικότερα, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19, ο οποίος θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα κινδύνου συνοδευόμενα με τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα και κανόνες για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά μεγέθη κάθε περιοχής αυτή θα κατατάσσεται σε επίπεδο 1 – ετοιμότητας, επίπεδο 2 – επιτήρησης, επίπεδο 3 – αυξημένης επιτήρησης, ή επίπεδο 4 – αυξημένου κινδύνου.
Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν δείκτες όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, η πληρότητα του συστήματος υγείας, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται και από δεδομένα ιχνηλάτησης. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός εάν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις. Ο χάρτης, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Την ίδια στιγμή, έκκληση να μην υποκύψουν οι πολίτες στην κούραση από την παρατεταμένη εφαρμογή μέτρων, ενόψει και του πιο δύσκολου –όπως προοιωνίζεται– χειμώνα, απηύθυναν χθες ο κ. Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης. Χθες καταγράφηκαν 399 νέα κρούσματα της νόσου στη χώρα και τρεις θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 87 και συνολικά των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ 98.
«Για τους μήνες που έρχονται θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε, «δεν χρειάζονται υπερβολές. Χρήση μάσκας και αποστάσεις όπου είναι εφικτό. Υγιεινή χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων».
Το μεγάλο βάρος της επιδημίας στην Ελλάδα παραμένει στην Αττική, στην οποία είναι πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι ενδεικτικό ότι χθες από τα 399 νέα κρούσματα τα 359 ήταν εγχώρια και από αυτά τα 213 εντοπίστηκαν στην Αττική. Εάν οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη δουν ότι η επιδημία στο Λεκανοπέδιο συνεχίζει να επεκτείνεται θα ληφθούν νέα μέτρα, ωστόσο σύμφωνα με τους κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά, «είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο» και υπάρχει ακόμα περιθώριο για την απλή παρακολούθηση της κατάστασης.
Απαντώντας στην κριτική για την υποχρεωτική καθολική χρήση μάσκας στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα, αλλά όχι –τουλάχιστον προς το παρόν στην Αττική– ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα λαμβάνονται σε περιοχές με μικρότερες αντοχές του συστήματος Υγείας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι και για την Αττική υπάρχει ισχυρή σύσταση των επιστημόνων για τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους –και ανοιχτούς– όπου υπάρχει συνωστισμός.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η Καθημερινή)