«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Β. Μπέκος, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας,
Από την πλευρά της, η διευθύντρια ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», Αναστασία Κοτανίδου, εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για όσα ακούστηκαν για τις ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Μπέκος τόνισε πως στις ΜΕΘ «ο σκοπός είναι ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και με ποιότητα ζωής», ενώ η κ. Κοτανίδου είπε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα».
Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. Η διαλογή αφορά σε πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5». «Στο νούμερο ένα είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ, πολλώ δε μάλλον αλλότρια κριτήρια, όπως η κοινωνική θέση.
Προσέθεσε ότι στο διάστημα μέχρι την ανεύρεση κλίνης ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός κενών κλινών είναι δυναμικός, αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.
Ανέφερε ότι κατά την πανδημία είχαμε αύξηση του αριθμού κλινών και σήμερα λειτουργούν συνολικά σε δημόσιο, στρατιωτικά και ιδιωτικό τομέα 1.280 κλίνες ΜΕΘ. «Το πρόβλημα», είπε, «είναι η έλλειψη προσωπικού», τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ».
Η διευθύντρια ΜΕΘ Αττικόν, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί. «Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι», επισήμανε.
Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ