Εληξε χθες η ισχύς της ρύθμισης του ν. 4495/17 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση ωστόσο θα παραμείνει σε ισχύ, με την απαραίτητη παράταση να δίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και αναδρομικά. Ολα αυτά σε αναμονή του νέου, μόνιμου μηχανισμού για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στα μέσα του 2020.
Οι δηλώσεις αυθαιρέτων με την πέμπτη κατά σειράν ρύθμιση της τελευταίας δεκαετίας ξεπέρασαν το καλοκαίρι τις 450.000 και τα έσοδα τα 326 εκατ. ευρώ (νεότερα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα). Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει προ δεκαημέρου ότι η ρύθμιση θα λάβει νέα παράταση για μερικούς μήνες, προκειμένου να δοθεί χρόνος να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση.
Επομένως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο δεν είχε ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης.
Οσο για τη διάδοχη κατάσταση; Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, με «όχημα» την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
Στην ταυτότητα αυτή, με κάποιες τροποποιήσεις, θα βασίζεται και ο μόνιμος μηχανισμός νομιμοποίησης αυθαιρεσιών, που εξήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες:
• Η νέα ρύθμιση δεν θα παραβιάζει τη χρονική «κόκκινη γραμμή» του 2011, δηλαδή δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα.
• Για τη νομιμοποίηση θα καταβάλλεται πρόστιμο, υψηλότερο από ό,τι σήμερα. Η νομιμοποίηση θα γίνεται ακριβότερη με το πέρασμα του χρόνου.
• Η ταυτότητα δεν θα καταρτίζεται υποχρεωτικά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν υπάρχει κάποια δικαιοπραξία επί του ακινήτου και θα «συγχωνευθεί» με το πιστοποιητικό του μηχανικού που είναι σήμερα απαραίτητο (και το οποίο αφορά τυχόν αυθαιρεσίες στο ακίνητο). Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα σημείωσε ότι το κόστος (αμοιβής μηχανικού, υποβολής φακέλου) θα είναι λογικό για τον πολίτη, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα έχει δεχθεί κριτική ότι έχει «στηθεί» ως ένας μηχανισμός απασχόλησης μηχανικών.
• Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει παρανομίες σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)