«Η κυβέρνηση είναι δίπλα και στηρίζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες» ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ο έλεγχος της πανδημίας και η διαφύλαξη της υγείας στα καταστήματα κράτησης αποτελεί για την κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Μην αμφιβάλλετε για την ευαισθησία μας. Η διαφύλαξη του δικαιώματος αυτού, αλλά και του καθήκοντος της Πολιτείας να διασφαλίσει την υγεία των κρατουμένων αποτελεί ένα αναπόσπαστο δικαίωμά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με πολλή υπομονή, με πολλή μεθοδικότητα και με στενή συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους».
Όπως ανέφερε  ο υφυπουργός, μετά την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, 11 Νοεμβρίου, αποφασίσθηκε να γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος όλων των εργαζομένων των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών τεστ σε κρατούμενους με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και με απόλυτη προτεραιότητα στα καταστήματα και στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο. Η δημιουργία ειδικών μονάδων με κλίνες σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, όπου θα νοσηλεύονται κρατούμενοι εφόσον απαιτείται. Παραχώρηση από τις υγειονομικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κατά τόπους καταστήματα κράτησης
Ειδικά για το κομμάτι της επικοινωνίας των κρατουμένων, ο υφυπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητά της όμως είπε «αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η άσκησή της θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, την υγεία των συγκρατουμένων τους ή του φυλακτικού προσωπικού»
Γι αυτό, ανέφερε ο υφυπουργός «προβήκαμε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, στη διανομή 20.000 τηλεκαρτών, ενώ παράλληλα εντείνουμε τις προσπάθειες για την άμεση εφαρμογή και διεύρυνση του θεσμού του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου μέσω skype. Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε σε 22 καταστήματα κράτησης που λειτουργεί το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να επεκταθεί και στα υπόλοιπα 12 καταστήματα κράτησης καθώς για τον σκοπό αυτό έχει ήδη δεσμευτεί το ποσό των 128.000 ευρ περίπου, για την απόκτηση του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας κατέθεσε στα Πρακτικά τα στοιχεία από την «Αναφορά για τον κορονοϊό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» με ημερομηνία 12/11/2020 όπου αναφέρεται:
Στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων υπήρξαν 2 βεβαιωμένα κρούσματα (εξωτερικοί φρουροί) 2 ύποπτα κρούσματα, σε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο και σε ένα εξωτερικό φρουρό, που έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό καθώς και 11 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.
Στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας 34 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.
Στο ΕΚΚΝ Βόλου 10 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.
Στο ΚΚ 'Αμφισσας 2 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ΄ οίκον περιορισμό και 4 κρατούμενοι ως ύποπτα κρούσματα.
Στο ΚΚ Κορυδαλλού Ι3 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί) σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στο ΚΚ Κέρκυρας 1 ύποπτο κρούσμα (σωφρονιστικός υπάλληλος) σε κατ΄ οίκον περιορισμό
Στο ΚΚ Θεσσαλονίκης\ 8 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ΄ οίκον περιορισμό και 100 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους.
Στο ΚΚ Νιγρίτας 3 βεβαιωμένα κρούσματα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλου που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό και 1 βεβαιωμένο κρούσμα και 5 ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους.
Στο ΚΚ Δομοκού 5 ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους
Στο ΚΚ Μαλανδρίνου  2 βεβαιωμένα κρούσματα και 4 ύποπτα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Στο ΚΚ Κομοτηνής, 1 βεβαιωμένο κρούσμα, σωφρονιστικός υπάλληλος, σε κατ  οίκον περιορισμό
Στο ΚΚ Πάτρας 6 ύποπτα κρούσματα σε εξωτερικούς φρουρούς που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στο ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας 1 βεβαιωμένο κρούσμα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στο ΚΚ Χανίων, 1 βεβαιωμένο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο που είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι «τα περιστατικά αυτά δεν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)