Έκτακτα μέτρα ιατρικής μαζικών καταστροφών, εφαρμόζονται πλέον στην Αττική, με την κατάσταση στα νοσοκομεία να δείχνει πολεμική ατμόσφαιρα.
Οι κλίνες εντατικής που έχουν απομείνει πλέον στα δημόσια νοσοκομεία είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο ειδικά νοσοκομεία, όπως το ΚΑΤ ή τα ογκολογικά. Γι΄ αυτό, τώρα, «επιστρατεύονται» και χώροι χειρουργείων που μένουν διαθέσιμοι, προκειμένου με προσωρινούς χειρουργικούς αναπνευστήρες να καλύψουν περιστατικά που έχουν ανάγκη αυξημένης φροντίδας και ενδεχομένως και διασωλήνωσης.
Οι μη covid κλίνες εντατικής είναι λιγότερες από 65 σε ολόκληρη την Αττική και είναι όλες πλήρεις.
Στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τα περιστατικά covid, φτάνουν και μη covid περιστατικά, τα οποία όμως αφορούν βαριές νοσηρότητες που χρειάζονται άμεση παρέμβαση, ενδεχομένως και χειρουργική, απόρροια της παρατεταμένης απομάκρυνσης των χρονίων ασθενών από την τακτική παρακολούθησή τους, εξαιτίας της πανδημίας.
Μιλώντας στο in.gr o γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, ανέφερε πως η κατάσταση είναι ασφυκτική, από τη Νίκαια ως το Ασκληπιείο Βούλας και από το Τζάνειο ως το Σισμανόγλειο. Από τις 459 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κλινών που έχουν δημιουργηθεί από τις δωρεές, ελάχιστες απομένουν κενές και αυτές αφορούν τις ΜΕΘ του Αγ. Σάββα, του Μεταξά, δηλαδή των ογκολογικών νοσοκομείων. Ήδη στη Νίκαια οι 24 κλίνες έχουν γεμίσει, μένουν 5 κλίνες μη covid στο Αττικό Νοσοκομείο από τις 48 συνολικά κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, που νοσηλεύουν περιστατικά κοροναϊού, κάποιες ελάχιστες κλίνες από τη ΜΕΘ του ΚΑΤ περνούν κι αυτές στη νοσηλεία περιστατικών covid. Σήμερα αναμένεται να δοθούν για περιστατικά κοροναϊού οι 10 κλίνες ΜΕΘ του Τζανείου νοσοκομείου. Οι νέες κλίνες ΜΕΘ του Ευαγγελισμού αφορούν μετατροπή από την μονάδα καρδιοχειρουργικής ανάνηψης, άλλες 7 στο Ασκληπιείο Βούλας αφορούν τη μονάδα εμφραγμάτων γιατί οι άλλες 12 του νοσοκομείου είναι ήδη ΜΕΘ covid, ενώ στο Σισμανόγλειο που μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο covid περιστατικών, θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες με τους αναισθησιολογικούς αναπνευστήρες.
Να γίνει επίταξη
Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ επεσήμανε πως είναι απολύτως αναγκαίο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να γίνει επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα για διάστημα ενός μήνα από σήμερα, και για περιστατικά covid, αφού ήδη η πρόβλεψη αφορά την κάλυψη των μη covid περιστατικών με αποζημίωση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (ΚΕΝ), επί τον συντελεστή 2,09 που προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση.
«Είναι οξύμωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, «να εφαρμόζεται ιατρική μαζικών καταστροφών στον δημόσιο τομέα υγείας και να μην χρησιμοποιούνται και οι δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα υγείας, τη στιγμή μάλιστα, που η αμοιβή γίνεται με βάση τα ΚΕΝ, πολλαπλασιασμένα επί έναν συντελεστή 2,09. Δεν βλέπω γιατί τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΜΕΘ του 2ου ορόφου, 24 κρεβάτια Εντατικής, για περιστατικά κοροναϊού, αφού μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπόλοιπο νοσοκομείο».
Η ασφυκτική εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής αποτυπώθηκε και σε συνελεύσεις των γιατρών στα νοσοκομεία Τζάνειο, Ερυθρός Σταυρός, Αττικό κλπ. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ακόμη και τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις σε μόνιμους γιατρούς παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας.
Ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι δεν υπάρχει προθυμία στους γιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων να προσληφθούν ως επικουρικοί και μετά από ένα έτος να λήξει η απασχόλησή τους. Αντίθετα, θα ήταν πρόθυμοι οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων να μετέχουν στην υποστήριξη των νέων περιστατικών, εφόσον μπορούσαν να καλυφθούν με μόνιμη απασχόληση, όχι να κινδυνεύουν να απολυθούν ένα χρόνο μετά.
Η εικόνα στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες έχουν φτάσει πλέον τους 2.771 ασθενείς με covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα και από αυτούς οι 1.855 βρίσκονται στην Αττική. Από τους 513 νοσηλευόμενους σε εντατική, οι 388 αφορούν περιστατικά covid – 19, εκ των οποίων τα 358 στην Αττική. Διασωληνωμένοι παραμένουν 457 άτομα. Σε ημερήσια βάση οι εισαγωγές φτάνουν πλέον τις 340, με μόνο 121 εξιτήρια, αφήνοντας πίσω επιπλέον 220 νέα νοσηλευόμενα άτομα. Στην Αττική χθες οι νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό ήταν 179 με τις 33 από αυτές να αφορούν περιστατικά ύποπτα και όχι επιβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού. Οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής στην Αττική, έφταναν μόλις τις 12 για όλα τα περιστατικά.
Αργή αποκλιμάκωση και με μέτρα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εφαρμόζοντας στο μοντέλο του τις τελευταίες επιδημιολογικές παρατηρήσεις για την πανδημία, επισημαίνει ότι δεν μπορεί  να αρθεί το lockdown πριν τις 22 Μαρτίου, διότι τα κρούσματα χρειάζεται να σταθεροποιηθούν πριν αρχίσουν να μειώνονται. Και αυτό θα συμβεί με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς ο μέσος κυλιόμενος όρος υπολογίζεται στα 2.000 κρούσματα ημερησίως και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά και μετά τις 16 Μαρτίου.
Όμως εξαιτίας αυτού του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, τα περιστατικά των διασωληνωμένων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ξεπερνώντας τα 590 άτομα σε αναπνευστική υποστήριξη, μετά τις 25 Μαρτίου, δημιουργώντας προβλήματα επάρκειας κλινών και αντικειμενικές αδυναμίες κάλυψης των ασθενών.
Μιλώντας στο in.gr ο καθηγητής Σαρηγιάννης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί οπωσδήποτε η δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα υγείας, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια κλινών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
«Ταυτόχρονα όμως», επισημαίνει ο καθηγητής, «θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη προετοιμασία για το άνοιγμα, γιατί ήδη τα περιστατικά είναι πολύ υψηλά και η αποκλιμάκωση δεν θα επιτευχθεί εύκολα».
Επεσήμανε λοιπόν ότι το όποιο άνοιγμα θα πρέπει να περιλαμβάνει «click away» και μόνο από τον Απρίλιο μπορεί να συζητείται το άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα θα πρέπει το άνοιγμα να γίνει ανάποδα, ξεκινώντας από την 3η Λυκείου, λόγω εξετάσεων κυρίως. Τα δε Δημοτικά θα πρέπει να ανοίξουν αφού υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση, γιατί λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και αν η συχνότητα και τα κρούσματα παραμένουν ψηλά, τότε θα διευκολυνθεί πολύ περισσότερο η ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

(in.gr)