Πόση σχέση μπορεί να έχει το τωρινό ΝΒΑ με εκείνο που βλέπαμε 10 χρόνια πριν; Μάλλον ελάχιστη και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να συγκρίνουμε το τι συνέβαινε στα 80’s, 90’s και 00’s… Το παιχνίδι έχει πάει σε άλλο επίπεδο, εντυπωσιακό. Ο κόσμος συμμετέχει σε αυτό με πολλούς τρόπους, όπως το στοίχημα. Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες προσφέρουν συναρπαστικές αγορές για τα ματς. Φυσικά, το κερασάκι στην τούρτα σε αυτά τα sites, είναι τα εντυπωσιακά casino !

Θα πείτε λοιπόν – και με το δίκιο σας – ότι όλα πάνε μπροστά, τίποτα δεν πάει πίσω. Και έτσι το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Ξεκάθαρα όμως, το νέο στυλ παιχνιδιού κάπου έχει ξεφύγει. Μιλάμε για τα μακρινά σουτ, που έχουν γίνει πλέον το σήμα κατατεθέν. Ξεχάστε τις εποχές όπου τα μνημειώδη καρφώματα και τα ψυχωμένα λέι-απ ήταν η καθημερινότητα. Πλέον από τον κάθε πόιντ γκαρντ, μέχρι και τους σέντερ, όλοι εκτελούν τρίποντα. Μακρινά σουτ, ακόμα και από σχεδόν το κέντρο του γηπέδου.

Shots from the logo

Για τους μπασκετικούς, η ορολογία αυτή είναι κάτι… συνηθισμένο. Ας εξηγήσουμε λοιπόν για τους λιγότερο… μυημένους το τι σημαίνει «shot from the logo». Το οποίο μάλιστα αποτελεί και τη νέα τάση στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Πρόκειται για το σουτ το οποίο γίνεται από το logo που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Υπάρχει λόγος να ρισκάρεις να «διαλύσεις» άνευ λόγου μια επίθεση της ομάδας σου για κάτι που μοιάζει… επιπόλαιο; Να πεις ότι θα πάρεις κάτι περισσότερο σε πόντους; Πάλι 3 θα μπουν στο σακούλι. Και όμως έχει τη λογική του. Οι κοντύτεροι παίκτες προτιμούν να γλιτώσουν το… μπασκετικό ξύλο μιας διείσδυσης στη ρακέτα. Παράλληλα, αποφεύγεται και η κούραση από το σπριντ, αλλαγή ταχύτητας ή κατεύθυνσης.

Το… τετράποντο στα σκαριά

Ολοι οι παλιοί αστέρες του αθλήματος, με πρώτον και καλύτερο τον παλαίμαχο αρχισκόρερ Λάρι Μπερντ, πιστεύουν ότι δεν αργεί η ώρα. Παραδέχονται ότι το μπάσκετ είναι τρομερά διαφορετικό σε σχέση με 25-30 χρόνια πριν. Αλλωστε, όπως προείπαμε, οι ομάδες παίρνουν ολοένα και περισσότερα μακρινά σουτ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη προστεθεί γραμμή τεσσάρων πόντων στα προπονητικά κέντρα των ομάδων. Και αναμενόμενα, όλο και περισσότεροι παίκτες δοκιμάζουν την τύχη τους από εκεί, ενώ προπονούνται εντατικά για αυτόν τον λόγο και πάνω σε αυτόν τον τομέα. Ο άλλοτε αστέρας των Μπόστον Σελτικς, Λάρι Μπερντ, με δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι αργά η γρήγορα το θέμα θα πάει προς τα εκεί. Αλλωστε, έχει και την εμπειρία, μιας και μπήκε στην λίγκα ακριβώς στη χρονιά όπου εισήλθε το τρίποντο.

Όπως και με το τρίποντο

Πριν από 10 με 15 χρόνια, η λίγκα αποφάσισε να μεγαλώσει την απόσταση από τα 6.75 στα 7.25. Δεν το έκανε τυχαία, καθώς θέλησε να μετελήσει τις αντιδράσεις των παικτών και των ομάδων. Και όντως, όλο και περισσότερο οι ομάδες έφτασαν να σουτάρουν περισσότερο από μακριά. Παλιότερα βέβαια – στη δεκαετία του 50’, όταν πρωτοεισήλθε ο κανονισμός στο άθλημα- υπήρξε γκρίνια. Πιο πολύ φαινόταν… περίεργο βασικά σε όλους, παίκτες, ομάδες και κοινό αυτή η αλλαγή. Εφτασε το πλήρωμα του χρόνου όμως και πλέον αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος.

Για να φτάσουμε τελικά στο σήμερα, εκεί όπου οι Ρόκετς έχουν φτάσει στο σημείο να εκτελούν 46 τρίποντα κατά μέσο όρο στο NBA. Σε μια λίγκα όπου πέρσι έγιναν πέρσι 265 σουτ από το κέντρο του γηπέδου και ενώ φέτος έχουν ήδη εκτελεστεί 176 ως τις 12 Νοεμβρίου… Σε μία τέτοια λίγκα λοιπόν, πόσο μακρινή μπορεί να φαντάζει η ιδέα της εισαγωγής του τετραπόντου στην εξίσωση; Όχι ιδιαίτερα μακρινή θα πούμε εμείς και φυσικά κάπου εκεί θα ανοίξουν και ακόμα περισσότεροι στοιχηματικοί ορίζοντες… Όπως αυτή τη στιγμή τα τρίποντα προσφέρουν τρομερές επιλογές, έτσι και τα  4ποντα θα κάνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα.