Ολοκληρώνονται σήμερα οι πιστώσεις των αναδρομικών σε περισσότερους από 900.000 συνταξιούχους-δικαιούχους, καθώς από το πρωί πληρώνονται στα γκισέ των τραπεζών οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες (πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), ενώ το απόγευμα πιστώνονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΔΕΗ, οι οποίοι θα μπορούν να δουν τα χρήματα και στα γκισέ την Πέμπτη 29/10. Συνολικά οι ζώντες δικαιούχοι-συνταξιούχοι και οι αποβιώσαντες είναι 1.145.551 και δικαιούνται 1.325.324.058,08 ευρώ.
Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι e- αιτήσεις των κληρονόμων των δικαιούχων-συνταξιούχων, που έχουν αποβιώσει μετά τον Ιούνιο του 2015, σε ψηφιακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ. Το υπ. Εργασίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τους επίσημους πίνακες με τον μέσο όρο των ποσών που εισπράττουν οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι ανά πρώην Ταμείο, όπου διαφαίνεται πως ο μέσος όρος των ποσών κυμαίνεται από 44 έως και 6.700 ευρώ. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι των πρώην ευγενών ταμείων, ΔΕΚΟ - Τραπεζών, οι συνταξιούχοι Δημοσίου αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί, που κατά κύριο λόγο λάμβαναν υψηλές συντάξεις πριν από τις μνημονιακές περικοπές και είχαν υποστεί και τις υψηλότερες μειώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 30.067 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου της ΔΕΗ μοιράζονται 83,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε αναδρομικά της τάξης των 2.623,89 ευρώ. Αντίστοιχα, 1.438 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου σύνταξης του προσωπικού ΗΣΑΠ έλαβαν κατά μέσο όρο 2.450 ευρώ ως αναδρομικά. Ποσά μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ έλαβαν ή θα λάβουν συνταξιούχοι του Δημοσίου (322.904 έλαβαν 1.126 ευρώ κατά μέσο όρο) των πρώην Ταμείων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και ναυτικοί του ΝΑΤ.
Και του πρώην ΟΓΑ
Σχεδόν έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως αναδρομικά θα λάβουν και 11.380 συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, έστω κι αν είναι το χαμηλότερο ποσό, δηλαδή 239 κατά μέσο όρο. Στην ίδια όχθη, τα χαμηλότερα ποσά αναδρομικών έλαβαν πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ και του Ταμείου Εμπόρων, ενώ ο κεντρικός πυρήνας των συνταξιούχων, που προέρχονται από το ΙΚΑ και φτάνουν τους 295.709, έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά της τάξης των 883 ευρώ. «Η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών μαζί με τη μηνιαία κύρια και επικουρική σύνταξη στους συνταξιούχους, που ξεκίνησε 23/10/2020, συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα, πάντα, με το χρονοδιάγραμμα του υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων», υπογράμμισε χθες ο υπ. Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προσθέτοντας πως «ο e- ΕΦΚΑ θα δημιουργήσει τον Νοέμβριο ψηφιακή πλατφόρμα για τα αναδρομικά ποσά των κληρονόμων των συνταξιούχων και ακολούθως θα υπογραφεί και η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία και το πλαίσιο της επιστροφής και αυτών των αναδρομικών ποσών». Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην e- υπηρεσία που δημιούργησε ο e- ΕΦΚΑ με την οποία κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει και να εκτυπώσει τα ακριβή αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.
Με τις σημερινές πιστώσεις, η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη τη μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται. Αντίθετα, σε δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή, θα εξοφληθούν συνταξιούχοι που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016. Αυτοί οι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα των αναδρομικών τους σε δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή έως 31/12.

naftemporiki.gr