Σημάδια επιβράδυνσης της αυξητικής πορείας του τέταρτου πανδημικού κύματος παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Αν και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, δεν φαίνεται να αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό των προηγούμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν στη χώρα μας 2.691 νέες διαγνώσεις της COVID-19 και 14 θάνατοι ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας έως χθες είναι 453.200 και τα θύματα της COVID-19 έχουν φτάσει τα 12.833.
Από τα νέα κρούσματα, τα 1.216 εντοπίστηκαν στην Αττική, 184 στη Θεσσαλονίκη, 112 στο Ηράκλειο και 91 στο Ρέθυμνο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 123 ασθενείς. Δηλώθηκαν 101 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας. Περίπου 700 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται. Η μετάλλαξη «Δ», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης (ΣΚΑΪ), φαίνεται ότι έχει επικρατήσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%.
Από την άλλη η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, αν και ακόμα είναι μακριά από αυτό που ονομάζουμε τείχος ανοσίας, έχει προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από αυτήν τη νέα έξαρση, και σύμφωνα με τους ειδικούς προς το παρόν αυτό το κύμα έχει πιο ελαφρύ προφίλ νοσηρότητας σε σχέση με τα προηγούμενα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εμβολιασμό όσο γίνεται περισσότερων πολιτών. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υγειονομικοί και γενικά οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο το επόμενο διάστημα. «Εάν δεν συμβεί αυτό», πρόσθεσε, «η οργανωμένη πολιτεία θα πάρει μέτρα για αυτούς τους λίγους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουλεύουν σε μονάδες υγείας και δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και την αξία της ανθρώπινης ζωής».
Και υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού με ταχείες διαδικασίες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και άλλες δομές υγείας, που θα αναπληρώνουν το ανεμβολίαστο προσωπικό που θα τίθεται σε άδεια άνευ αποδοχών.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι υγειονομικές περιφέρειες έχουν στείλει έγγραφο προς τα νοσοκομεία για την επικαιροποίηση των στοιχείων σχετικά με το προσωπικό που έχει εμβολιαστεί. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για στοχοποίηση των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι σε ποσοστό 90% διαθέτουν ανοσία στον ιό είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω φυσικής νόσησης. Καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με πειθαρχικές κυρώσεις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τα νοσοκομεία τον Σεπτέμβριο με την κορύφωση του 4ου κύματος να «χάσουν» 10.000 έμπειρο προσωπικό λόγω μη εμβολιασμού.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)