Την αυστηροποίηση των ποινών για τις πυρκαγιές εξ αμελείας θα εισηγηθεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αφορμή, η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
«Πολλές από τις δασικές πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο εξαιτίας ανθρώπινης αμέλειας», λέει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Είναι συχνό φαινόμενο ορισμένοι πολίτες να αγνοούν τη νομοθεσία και τις οδηγίες των Αρχών και να προκαλούν με τις πράξεις τους μεγάλες καταστροφές. Για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσω διαδικασίες για την ενίσχυση των ποινών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς από αμέλεια. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης το επόμενο διάστημα». Παράλληλα το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σκοπεύει στα τέλη της άνοιξης να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία, αρχικά για τη σωστή προετοιμασία από πλευράς πολιτών στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις. Και στη συνέχεια για τις πυρκαγιές από αμέλεια, υποδεικνύοντας ποιες ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη δύσβατη περιοχή Μόλα Καλύβα της Κασσάνδρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φθάνουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ιδιοκτήτη χωραφιού που έκαψε κλαδιά, ενώ έπνεαν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Οπως δήλωσε (Αθηναϊκό Πρακτορείο) η δήμαρχος της περιοχής, Αναστασία Χαλκιά, «φαίνεται πως κάποιος έκαψε κλαδιά, ενώ εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει απαγορευτικό. Την άφησε νομίζοντας πως έχει σβήσει. Με τα 9 μποφόρ, όμως, τα ξημερώματα έγινε διασπορά σε πολλά σημεία». Στην περιοχή έσπευσαν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τέσσερα καναντέρ πραγματοποίησαν ρίψεις νερού. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα τα περισσότερα μέτωπα της πυρκαγιάς είχαν τεθεί υπό έλεγχο, όμως οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ