Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανέστειλαν το «Πάσχα στο χωριό» για δεύτερη χρονιά με την κυβέρνηση, ωστόσο, να σχεδιάζει, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, μαζικά ανοίγματα μετά την πασχαλινή περίοδο. Ο πρωθυπουργός άλλωστε στη χθεσινή του συνέντευξη χαρακτήρισε αυτό το «φρένο» στο «ελεύθερο» Πάσχα ως αντιστάθμισμα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Για να φτάσουμε όμως ως εκεί απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για αυτό και η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων που θα αποτρέψει τις απόπειρες για εκτός νομού μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα.
«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα», είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός δίνοντας τον τόνο που θα επικρατήσει.
«Έχουμε περάσει 14 μήνες σ' αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά (...) Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το Πάσχα μας στην Αθήνα. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πάει στην παραλία, μπορεί να πάει στα πάρκα, μπορεί να πάει στα βουνά της Αττικής. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προμηνύοντας ελέγχους για όσους επιχειρήσουν να φύγουν το Πάσχα.
Με βάση αυτά, και όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει εντατικούς ελέγχους στα διόδια και σάρωμα στα δικαιολογητικά για να αποτραπούν τυχόν εξορμήσεις εκτός αστικών κέντρων.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται:
    «σφράγισμα» διοδίων
    μπλόκα στους παράδρομους, στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας
    σαρωτικοί έλεγχοι στα δικαιολογητικά
    drone & ελικόπτερα
Εντείνονται από σήμερα οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι της αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας,εντείνονται από σήμερα. Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.
 «Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις», αναφέρεται επίσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)