Πάνω από το 80% βρίσκεται η πληρότητα των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου.
Χαρακτηριστικά στον νομό Ιωαννίνων, έναν από τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας για τη χειμερινή εορταστική περίοδο, η πληρότητα αναμένεται να ξεπεράσει το 75%, «νούμερο ιδιαίτερα υψηλό, όταν αυτή την περίοδο λειτουργούν πάνω από 200 μονάδες», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Βλάχος.
Στη Δράμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Άγγελος Καλίας τονίζει ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης αγγίζει το 95%, λόγω και του θεματικού πάρκου «Ονειρούπολη». Μάλιστα, συμβουλεύει τους υποψήφιους επισκέπτες όπως σπεύσουν να προχωρήσουν σε κρατήσεις, αφού «από τις 18 Δεκεμβρίου τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν».
Στον αντίποδα τα εκτός πόλης ξενοδοχεία αναμένεται να κινηθούν με πληρότητα 75% και ουσιαστικά απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να συνδυάσουν την επίσκεψη στη Δράμα με απόδραση στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού.
Οι προβλέψεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε Βόλο-Πήλιο είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, αφού ήδη οι κρατήσεις στα καταλύματα αγγίζουν το 70% και αναμένεται να φθάσουν στο απόλυτο, βοηθούντος και του καιρού.
Τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών του Βόλου και των διάσημων θέρετρων της δυτικής πλευράς του βουνού των Κενταύρων, όπως η Πορταριά, η Μακρινίτσα, οι Μηλιές, τα Χάνια, αλλά κάθε είδους κατάλυμα, ακόμη και στα ανατολικά, όπου η πληρότητα αναμένεται να φθάσει τις γιορτές και το 80%.
Στην Καστοριά, ο πρόεδρος Συλλόγου Χιονοδρόμων Γιώργος Νικητήδης υπογράμμισε ότι το χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, υπενθυμίζοντας ότι τα «Ραγκουτσάρια», το καρναβάλι της Καστοριάς στις 6 - 8 Ιανουαρίου, επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Λεωνίδα Σπυρόπουλο, έχει συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Καλαβρύτων, που εξασφαλίζει στους επισκέπτες με 30 ευρώ διαμονή την ημέρα και την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο. Πέρυσι το χιονοδρομικό ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα του, αφού με οροφή τους 3.000 επισκέπτες, υπήρξε μέρα που 15.000 επισκέπτες θέλησαν να εισέλθουν στο χιονοδρομικό.
Την ίδια στιγμή οι φορείς του κλάδου εκφράζουν την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα των τουριστικών μονάδων τους. Όπως σημειώνει ο κ. Βλάχος από τα Ιωάννινα, οι ξενοδοχειακές μονάδες του νομού, νωρίτερα από άλλες περιοχές της χώρας έχουν δαπάνες θέρμανσης και η πληρότητα τις μέρες των εορτών, απλά δίνει μια ανάσα στα οικονομικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καλίας από τη Δράμα, τονίζει ότι με ετήσιες πληρότητες 15% με 20% τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα τους. Σε κάθε περίπτωση λύση για τους εν λόγω προορισμούς αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Πηγή: ΑΜΠΕ