Την εκτίμηση ότι μέσα στο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουλίου, θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού εξέφρασαν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (Open) o κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «εάν η επιστημονική εκτίμηση ήταν ότι στο 70% των εμβολιασμών θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας, βεβαίως και μέσα στο καλοκαίρι θα το έχουμε φτάσει. Πάντα, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους». Ο υπουργός είπε ότι τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας πως «έχουμε εμβόλια για όλους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει προαγοράσει 30.000.000 δόσεις εμβολίων, πολύ περισσότερες από τον πληθυσμό, όπως άλλωστε έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο λόγος για τις περισσότερες δόσεις είναι ότι αφενός δεν υπήρχε η βεβαιότητα για το ποιο εμβόλιο τελικά θα κατάφερνε να λάβει έγκριση και πότε, αφετέρου ήθελε η Ε.Ε. να έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μια ενδεχόμενη τρίτη επαναλαμβανόμενη δόση ή έναν νέο εμβολιασμό το 2022.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει τα 3.500.000 (έως χθες το πρωί ήταν 3.416.374). Στην επιχείρηση αυτή δεν λείπουν και οι «παραφωνίες». Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατήγγειλε ότι ψυχίατρος του Δρομοκαΐτειου απέτρεψε ψυχικά ασθενείς να εμβολιαστούν. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, ενώ χθες είχε προγραμματιστεί στο Δρομοκαΐτειο να εμβολιαστούν δέκα ασθενείς φιλοξενούμενοι σε ξενώνα και οι οποίοι είχαν αποδεχθεί τον εμβολιασμό τους, ένας ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος του ξενώνα, με αιφνιδιαστική επίσκεψή του την προηγούμενη ημέρα τούς έπεισε να μην εμβολιαστούν. Τελικά, με τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου και της υπόλοιπης θεραπευτικής ομάδας εμβολιάστηκαν έως χθες το απόγευμα οι οκτώ από τους δέκα ασθενείς. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε ΕΔΕ και προτίθεται να λάβει αυστηρά πειθαρχικά μέτρα εις βάρος του γιατρού.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η πτωτική πορεία του τρίτου επιδημικού κύματος της COVID-19 στη χώρα. Χθες ανακοινώθηκαν 1.905 νέα κρούσματα COVID-19. Στην Αττική εντοπίστηκαν 939 περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 204, στη Λάρισα 76 και στην Αχαΐα 48. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν 39. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.955 θάνατοι ασθενών. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 540 έναντι 626 που ήταν πριν από μία εβδομάδα και οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 206.
Το βρετανικό στέλεχος
Τρία στα τέσσερα δείγματα περιστατικών COVID-19 που εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 αφορούσαν το βρετανικό στέλεχος που έχει επικρατήσει στη χώρα μας και ένα στα τέσσερα το στέλεχος B.1.1.318, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη Νιγηρία και κυκλοφορεί σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα, από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 632 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο 14 Απριλίου έως 16 Μαΐου, αναδείχθηκαν 454 δείγματα του βρετανικού στελέχους και 154 δείγματα του B.1.1.318. Aπό την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια 13.289 δείγματα. Τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση είναι το βρετανικό (68,82%), το Β.1.1.318 (9,16%) και το νοτιοαφρικανικό (0,59%).
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)