Αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων χηρείας στο 70% της σύνταξης του θανόντος, από το 50% που είναι σήμερα, καθώς και κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών που ισχύουν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, προανήγγειλε με ανάρτηση στην προσωπική ιστοσελίδα της στο Facebook η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.
Ήδη το σχετικό πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχονται και οι ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις είναι έτοιμο και αναμένεται να έρθει στη Βουλή -πιθανότατα- την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου.
Η ανάρτηση της κ. Αχτσιόγλου έγινε μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία των συνταξιουχικών οργανώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της η υπουργός Εργασίας, «στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός συζήτησε αναλυτικά για τις πραγματικές δυνατότητες ικανοποίησης αυτών και κατέστησε σαφές ότι άμεσα θα προωθήσουμε ρύθμιση με την οποία: α) καταργούνται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων χηρείας, β) αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας στο επίπεδο του 70%».
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει πως «για την κυβέρνησή μας είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο δημιουργούμε, θα τον αξιοποιούμε για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αποδεικνύουμε διαρκώς». Σχετικά με το θέμα της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «άμεσα θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να λάβουν τη σύνταξή τους κανονικά».
Το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα ασφαλιστικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλιση με εργόσημο, αλλά και το μείζον πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.
Τα σημεία «κλειδιά»
Δύο είναι τα σημεία «κλειδιά» του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) για τις συντάξεις χηρείας τα οποία έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες αντιδράσεις. Το πρώτο σημείο αφορά τον περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης, το οποίο μειώθηκε στο 50% της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών. Δηλαδή ο επιζών σύζυγος δικαιούται τη μισή σύνταξη του θανόντος συζύγου και σε αυτή τη μειωμένη σύνταξη ο νόμος Κατρούγκαλου θέτει σοβαρούς ηλικιακούς και χρονικούς περιορισμούς και όρια. Έτσι προκύπτει το δεύτερο μείζον θέμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 4387 (αφορά τη σύνταξη λόγω θανάτου), ο οποίος ισχύει από τη 13η Μαΐου του 2016, ημέρα δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι επιζώντες σύζυγοι οι οποίοι την ημέρα του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου. Επίσης, οι σύζυγοι που ήταν κάτω από 55 ετών, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μέχρι τα παιδιά να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 24ο έτος εάν είναι σπουδαστές και για τουλάχιστον μια 3ετία.
Όμως, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του νόμου όσοι χήροι ή χήρες ήταν κατά την ημερομηνία του θανάτου του συνταξιούχου κάτω των 55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά, αυτοί δικαιούνται σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά τη συμπλήρωση της τριετίας, εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, τότε η σύνταξή τους «κόβεται», δηλαδή σταματά η χορήγησή της και επαναχορηγείται μόνο όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Έτσι, φτάνουμε στο κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς η «κρίσιμη τριετία» του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 13/5/2016, συμπληρώνεται σε 42 ημέρες, δηλαδή στις 13 Μαΐου του 2019.
Να επισημανθεί ότι για το θέμα αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος είχε αφήσει πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει χρονική μεταφορά της έναρξης της σχετικής διάταξης, η οποία σήμερα προβλέπει την περικοπή της σύνταξης χηρείας για δικαιούχους που βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 52-55 ετών.
Στέλιος Παπαπέτρου (Η Ναυτεμπορική)