Τον εντοπισμό των ακινήτων που κατέχουν οι πολίτες της χώρας επιχειρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της διασύνδεσης του κτηματολογίου με την εφορία.
Τα δεδομένα που υπάρχουν στο περιουσιολόγιο (Ε9) θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με στόχο αφενός να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά κυρίως για να αποκαλυφθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασύνδεση των δύο συστημάτων ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια περιπτώσεις λαθροχειριών στο περιουσιολόγιο. Συγκεκριμένα, όταν θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ όπου φορολογήθηκαν όλα τα ακίνητα διαπιστώθηκε ότι πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να αλλάξουν το Ε9 και να αφαιρέσουν από τη μερίδα τους ακίνητα, κυρίως οικόπεδα και αγροτεμάχια, τα οποία δήλωναν αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν δικά τους. Μέχρι τότε το Ε9 δεν αποτελούσε τη βάση φορολόγησης των ακινήτων αλλά απλώς μια εφαρμογή καταγραφής της ακίνητης περιουσίας. Από τη στιγμή που δεν φορολογούνταν, κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να δηλώσουν ακίνητα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν κάποια στιγμή να τα υφαρπάξουν.
Ο ΕΝΦΙΑ άλλαξε όμως τα δεδομένα. Αλλά όχι για όλους, καθώς ακόμη και σήμερα κάποιοι δηλώνουν αγροτεμάχια (τα οποία υποφορολογούνται ) που ανήκουν σε τρίτους ή στο ελληνικό Δημόσιο. Με τη διασύνδεση όμως του κτηματολογίου θα εντοπιστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις και θα διαγραφούν τα ακίνητα αυτά από το Ε9, καθώς θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές μόνο στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές, με στόχο τα δύο συστήματα να συμφωνούν πλήρως.
Οπου προκύψουν διαφορές, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί.
Με βάση τον σχεδιασμό, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν στη φορολογική διοίκηση (ΑΑΔΕ) τα πραγματικά στοιχεία όλων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο κτηματολόγιο. Μάλιστα, η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το 2019 και θα εξακολουθήσει να παρέχεται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Οι διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 επιτρέπεται να υποβάλλονται χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ.
Η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων, που έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9, χωρίς την επιβολή προστίμων παρέχεται με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 73 του ν. 4607/2019. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου, η εν λόγω ρύθμιση «θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους – πολίτη, δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον».
Ωστόσο, από τις διασταυρώσεις μπορεί να προκύψουν φορολογικές διαφορές στα στοιχεία που δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο και στην εφορία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα στο κτηματολόγιο και στο Ε9 δεν συμπίπτουν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί καθώς και τις προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Οσοι όμως δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εκτός από τις προσαυξήσεις και τα αναδρομικά θα πληρώσουν και τσουχτερά πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι η διασύνδεση του Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο ήταν προαπαιτούμενο παλαιότερων αξιολογήσεων από τους θεσμούς και είχε δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, με την οποία καθορίζονται ο τρόπος, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η εν λόγω απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων: τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και την ανταλλαγή δεδομένων.
Αφορά την παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων. Η διασύνδεση των δύο συστημάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, διάστημα στο οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η καταγραφή στο κτηματολόγιο των ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό Δημόσιο θα μάθει τα ακίνητα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ όσα δεν είναι δηλωμένα θα αποτελέσουν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.
Προκόπης Χατζηνικολάου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)