Το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια τοποθετούνται αρνητικά στα σενάρια συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων τμημάτων τους, παρότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του. Ουσιαστικά, οι αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων των ΑΕΙ βασίζονται σε φημολογία. Από την άλλη, ολοκληρώθηκε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές στα τμήματά τους. Μέσα στον Μάιο το υπουργείο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς –ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων– θα ανακοινώσει τις προσφερόμενες θέσεις στα τμήματα των ΑΕΙ που θα λειτουργήσουν και την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, δηλώνοντας ότι «έγινε κοινωνός φημών περί ενοποίησης των παιδαγωγικών τμημάτων, των ξενόγλωσσων τμημάτων, καθώς και των θεολογικών τμημάτων των αντίστοιχων σχολών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη», αναφέρει ότι οι Αρχές του ιδρύματος δεν έχουν λάβει θεσμικά κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα από το υπουργείο Παιδείας.
Πάντως, η Σύγκλητος του ΑΠΘ επισημαίνει ότι «καθένα από αυτά τα τμήματα ανταποκρίνεται με υψηλές επιδόσεις στις ανάγκες της σύγχρονης ευρωπαϊκής και διεθνούς επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας. Οποιαδήποτε πρόθεση για αλλαγή πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη βάση ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων, καθώς και πρακτικών από τον διεθνή χώρο».
Εχουν προηγηθεί οι Κοσμητείες των Φιλοσοφικών Σχολών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, που με κοινή ανακοίνωση για τα σενάρια συγχώνευσης ή κατάργησης των τμημάτων ξένων γλωσσών δήλωσαν ότι «σχετικές πιθανές σκέψεις θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα δύο σημαντικών σχολών ανθρωπιστικών σπουδών».
Από την άλλη, πιο ξεκάθαρο κρίνεται πως είναι το τοπίο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με έδρα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πρόταση της διοικούσας επιτροπής του φέρεται να είναι γνωστή στο υπουργείο Παιδείας. Η εισήγηση μιλάει για την κατάργηση δύο τμημάτων, τη μεταφορά άλλων δύο στις Σέρρες και δύο συγχωνεύσεις μεταξύ τεσσάρων τμημάτων. Στην εισήγηση έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ.
Παράλληλα, οι φοιτητές της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκφράζουν την αντίθεσή τους για την πιθανή μετατροπή της σχολής τους σε τριετούς φοίτησης.
Aπόστολος Λακασάς (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)